torstai 28. lokakuuta 2010

Halloween

Halloween on anglosaksisissa maissa pyhäinpäivän aattona lokakuun viimeisenä päivänä 31.10. vietettävä juhlapäivä, alkuaan muinaisten kelttien talven alkamisen päivä, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan. Nimi on lyhenne englannin sanoista ”All Hallows' Eve” eli pyhäinpäivän aatto. (Wikipedia, kyllä muuten luennoitsijat rakastais mua, jos tietäis kuinka vahvasti luotan Wikipedian faktoihin..)

Suomessahan tunnetusti Halloween tapahtuu aika huomaamattomasti ja jos jotain tapahtuu niin silloinkin hyvin pienessä mittakaavassa. Uskon, että ne ala-asteen ajan englannin opettajan järjestämät Halloween juhlat ovat olleet suurimmat tapahtumat joihin Suomessa Halloweenin aikaan olen osallistunut. Kaksi vuotta sitten, kun satuttii Halloweenin aikaan Dubliniin, niin huomasin kuinka eri mittakaavassa joissakin maissa tätä tapahtumaa juhlitaan. Päivällä oli ulos asti yltävät jonot naamiais-kauppoihin ja illalla ulos lähtiessä tuli vähän ulkopuolinen olo, kun päällä oli vain ihan tavalliset vaatteet, eikä jotain erikoista kostyymia.

Tälllä Britanniassa Halloween otetaan myös suht vakavasti ja monet yritykset kasvattavat myyntiään Halloweenin aikaan ja sen avulla. Myyntikikkahan tämä joillekin tosiaan on ja ei ole mitään väliä onko yrityksellä mitään tekemistä minkään Halloweeniin liittyvän asian kanssa, senkun heitetään kurpitsat ja kummitukset ikkunaan niin ollaan kuin kaikki muutkin.
Jotkut yritykset, kuten leipomot tekevät karmivia-kurpitsa-kakkuja tai pelottavia-porkkana-piirakoita, joita kaikki mainoksen uhrivat sitten nauttivat.
Eniten rahaa tietysti tekevät yritykset, jotka kauppaavat jonkun laista Halloween krääsää, oli se sitten asu tai pöytäkoristeet. Eilen kävin Asdassa metsästämässä itselleni "pelottavan" halloween asun (okei, oon keiju...... tosin ehkä pelottava semmonen enkä joku ällösöpö) ja kyseisessä kaupassa Halloweenille oli omistettu kokonainen käytävä hyllyineen (toisella puolella kovaa vastaan kilpaili jo kuukausi sitten kauppoihin ilmestynyt joulu-krääsä). Myös tavallisemmista, pienemmistä ruokakaupoista löytyy Halloween osasto ja usein myös kurpistoja, joista sitten kaiverretaan lyhtyjä ja mahdollisesti tehdään amerikkalaisia kurpitsapiirakoita.
Ja tietysti, koko viikonlopun baarit, yökerhot ja ravintolat mainostavat iltojaan Halloween-painotteisilla tapahtumilla. Noh, itsekkin näihin ajattelin osallistua ja kyllä, vedän myös sen asun päälle (laitan siitä sitten viikonlopun aikana/jälkeen tänne vähän kuvasaldoa).

Oma panostukseni koko Halloweeniin on tosiaan £2 maksanut keijusetti (joka tais olla suunniteltu n.3v lapsille...)

Aiheesta toiseen, pikaiset kuulumiset voin tiivistää muutamalla sanalla: Spinning, hymy ja opiskelu. Kävin tosiaan eilen 45min ja tänään vielä 30min kestävässä spinningissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti