torstai 21. lokakuuta 2010

Suomi vs. Skotlanti

Aina välillä tulee mietittyä (pikaisesti ja ohimenevästi), että mitäs minä täällä maassa oikein teenkään. Suomea kehun hienona ja toimivana maana. Lämmitys pelaa, seinät eivät ole kiveä, vaan niissä on kaiken maailman lämmityseristeitä ja lääkärit hoitavat hommansa kunnolla. Ja arvosteltiinhan Suomi parhaaksi maaksi tuossa jokunen tovi sitten. Silti kaikesta huolimatta minä olen täällä, kylmässä ja sateissa Britanniassa. Suomi on kuitenkin ylpeyteni, eilenkin innostuttiin laulamaan (lue: huutamaan) Oi Maamme-kipaletta ja jotain Skottien kappaletta kilpaa. Nojoo, meillä oli vähän pienempi joukkue.. Ja olen ylpeä Skandinaavi (vaikka eihän Suomi kai periaatteessa ole osa Skandinaviaa, Pohjoismaita kylläkin on) ja jaksan kehuskella sillä - välillä ehkä liikaakin.


Ajattelin nyt tehdä ihan kunnon +/- vertailun näiden maiden välillä. Vaikeahan sitä kyllä on arvostella kotimaansa ja asuinmaansa välillä. Mutta yritän. Ehkä saan itsekkin selville, että mikä minut tänne veti. Ei ainakaan sää (Ps. Taaaaas sataa ja on muute kylmä.)

Suomi


+ Perhe, ystävät, muistot
+ Asiat/palvelut pelaa (lähes aina)
+ Auto on Suomessa :( ja en varmaa osais ees ajaa täällä
+ Kela: Kaiken maailman tuet, joista ihmiset ei osais ees haaveilla täällä. Esim. eilen luennoitsija puhui maksetuista vanhempainlomista, että niinä aikoina olisi mukava saada palkkaa. Ja että Skandinaviassa näin asia on. Kiitos Suomi myös opintotuesta. Verotuskin siellä toimii hyvin.
+ Ennen arvostin hirveästi englannin kieltä, mutta suomen kielen arvostus kohoaa aikalailla. Sitä puhuu kuitenkin niin harva ja se on uniikki

- Liiiian kylmä ja liikaa lunta ja eihän siellä yhtään parempi sää ole kuin täälläkään
- Asukasluku ja asukastiheys. Suomi on suurempi kuin koko Britannia ja silti siellä asuu vähemmän ihmisiä kuin Lontoossa
- Koulu: Liian paljon tekemistä päästäkseen yliopistoon
- Hintataso


Skotlanti:+ Paljon ihmisiä ja paljon kaupunkeja
+ Helppo päästä yliopistoon (niin, no enhän pahemmin tehnyt oikein mitään ja pääsin opiskelemaan ihan mielenkiintoista ainetta)
+ Maisemat (rakastan Stonehavenia ja sitä linnaa siellä ja varmaan koko rannikkoa, kunhan sen pääsisi näkemään)
+ Halpaa. Ruoka kaupassa on tosiaanki halpaa. Saan viikon ruuat alle £20, kun taas Suomessa se maksais sen ainaki 35-40e. Niin ja vaattet ja kengät, en ees alota tästä.. Paita kun maksaa sen £3 niin ei voi paljon valittaa
+ Hyvä yöelämä (tuli taas todistettua viime yönä)
+ Aberdeen on kiva, rauhallinen, muttei tylsä. Paaaaljon opiskelijoita, kun on sentään kaksi yliopistoa. Ja Aberdeen on kyllä muutenkin varakas kaupunki (että eikun rikasta öljypohatan poikaa metsästämään...)
+ Hyvät kulkuyhteydet. Lontoossa asuessa tosin oli vielä paremmat. Lennot on halpoja ja pääsee lähes minne vaan

- Tällä sataa...ja sataa.. ja sataa vähän lisää (joskus on kyllä kaunista ja aurinkoista)
- Aksentti joillaki on nii outoa, että ees britit ite ei ymmärrä. Hyvä jos puhuja ymmärtää mitä sanoo......
- Ei myydä Fazeria tai ruisleipää, kaurapuuroa kyllä saa, mut ei Elovenan pikakaurapuuroa :(((


Tuntuu, että unohdin ehkä miljoona pointtia ja niin varmaan kävikin. Lisäilen, kunhan tulee mielee. Vaikea näin yhtäkkiä heittää kaikkea kerralla. Ehkä Suomi on hieno maa ajatuksissani, mutta silti halua elää, unelmoida ja matkustella vielä kun olen nuori. Ehkä joku päivä sitten palaan Suomeen, kun olen alkanut kunnioittamaan metsiä ja peltoja ja lunta hieman enemmän.

Kuvat Googlesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti