torstai 4. marraskuuta 2010

Laatuopetuksen salat

Juuri kun pääsin hehkuttamasta tota säätä, niin pakkohan sitä on sitten olla harmaata ja sateista. No olenhan sentään Skotlannissa, mitä voi odottaa? Piti tosiaan kirjoitella vain kuulumisia, mutta kiitos tämän tentti-turhautumisen niin ajattelin nyt hieman avautua tästä ah-niin-toimivasta-britti-opetuksesta. (Huomaa sarkasmi).


Tänään taisin jopa tosiaan olla ihan hereillä luennoilla, mutta jos saan sanoa, niin ne on välillä aika turhia eli olisin voinut pistää silmät kiltisti kiinni ja ottaa univajetta kiinni. Tässä pohdin, että miksi joku on valmis maksamaan täällä opiskelusta penniäkään, saati sitten tuhansia puntia? Luennoitsijat höpöttävät turhia juttuja ja tuntuu välillä, että niille on tärkeempää se, että oppilailla on hauskaa kuin se, että me opittais jotain. Noh, pakkohan toi yliopisto on olla ihan hyvä, jos kerran se on rankattu Skotlannin parhaaksi. Tai ainakin toivon niin. Pistää hieman miettimään muiden yliopistojen opetuksen tasoa. Osa luennoitsijoista on oikeasti ihan hyviä, mutta sitten on niitä, joiden luennon jälkeen pää on varmaan tyhjempi kuin sinne mennessä. Ehkä he kokevat, että on tärkeää katsoa hylkeitä BBC:n sivuilta livenä tai että varisten älyllä on jotai tekemistä johtamisen tai markkinoinnin kanssa. Ehkä en ole vielä vaan sisäistänyt sitä suurta ja syvää merkistystä.


Välillä aina tulee myös mietittyä, että niiiin.. Oliko tämä nyt peruskoulu vai yliopisto? Vai päiväkerho? Mutta uskon, että opetustapaan vaikuttaa se, että suurin osa opiskelijoista on täällä vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä ja me aikuiset koemme tämän pelleilyn välillä ajan haaskaukseksi. Jos totta puhutaan, niin kyllä nyt välillä ne niiden luennoitsijoiden jutut naurattavat. Mutta suomalaisen asenteen takia koen, että kunnon oppiminen olisi mukavaa, jos sinne yliopistolle pitää raahautua. Menen sitten katsomaan komiikkaa muualle, jos koen sen tarpeelliseksi. 

Olen huomannut, että me muista maista kotoisin olevat opiskelijat koemme tämän opetuksen hieman huonoksi. Uskon, että meidän standardit on vähän eri luokkaa ja Youtube ei ehkä ole se paras opetuskeino. Etenkään, jos videoilla ei ole mitään tekemistä koko aiheen kanssa. Noh, aina ei voi voittaa. Vaikka olisihan se ihan kiva saada joskus luentojen aiheet käytyä loppuun asti sen sijaan, että hypätään slidesta 7 suoraan slideen 15 ja sanotaan, että "nojooooo loppu löytyy kirjasta". Eihän siinä mitään, voin lukea kotona, mutta kun aina en edes ihan ymmärrä, että mikäs olikaan luennon pointti ja aihe. Ja ei, ei ole kyse vain omasta päästäni ja sen tyhjyydestä, vaan aika usein pohditaan yhdessä muiden kanssa, että niin joo mikäs oli aihe tänään.

Jotenkin tuntuu, että ei ne tentitkään voi olla kovin haastavia, jos tällä tavalla opetetaan. Vai voiko? Pianhan sen näkee.
 

Mutta nyt oon tarpeeksi valittanut ja tämä johtuu varmaan vain turhautumisesta. Jos muistelen, niin en lukiossa oppinut sen enempää, mutta siellä nyt ei jaksanut keskittyäkkään. Sitten koeviikkojen aikaan vaan istuttiin kirja nenässä kiinni ja sisäistettiin 6 viikon aikana käytyjä asioita. Niin ja enhän kyllä edes ole kokenut suomalaista yliopistoelämää, että enpä tiedä miten laadukasta se opiskelu siellä on. Vai olenko vain kuvitellut pienessä päässäni sen olevan laadukasta?

Ja tämä on vain asenne kysymys. Jos ottaisin semmoisen rennon 17,5v brittiopiskelijan asenteen, niin kyllä tuo luentojen anto olisi kiva asia. Mutten minkä voi kun olen tämmöinen konservatiivinen suomalainen (melkein) 20.5v tiedonhaluinen nuori. Vai miten se nyt olikaan? 

Nojoo, olin siis tosiaan tänään parilla aika tylsällä luennolla. Ja tujoteltiin niitä hylkeitä.... Niin ja sitten kävin taas spinningissä ja kotona ollessa olen yrittänyt lukea tätä financea, mutta kun ei innosta. Ja käsitelty aluekkin on suht lyhyt ja tentti vasta ensi ke ja ensi viikolla on aikaa ja ajateltiin lukea yhessä ja facebook on kivempi ja ehkä osaan jo kaiken ja.. Aina ei vaan jaksa. Etenkään nyt. 

Huomenna on taas perjantai ja mennään kavereiden kanssa rannalle seuraamaan ilotulitusta ja mahdollisesti hieman illallistetaan ja jos aikaa jää niin avataan kirjat ja lyödään viisaat päämme yhteen. Niin ja ensi viikolla enimmäkseen ei ole luentoja, että melkein viikon "loma" tiedossa. Niin ja huomenna en tod. mene salille, oon juossu siellä jopa päivä maanantaista lähtien. Välipäivä kiiitos.

Tässä hieman loppupiristystä. Valitettavasti sivu on vain englannin kielellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti