maanantai 28. helmikuuta 2011

Vuodenajat Britanniassa

Oon nyt viikon päästä asunut Britanniassa 1.5 vuotta (Oxforshiressä, Surreyssa ja Skotlannissa) ja yhdestä asiasta olen satavarma: lunta vihaavalle ja kesää/syksyä rakastavalle ihmiselle sää täällä lähentelee täydellisyyttä. Olisihan se ehkä unelmaa elää jossain lämpimässä maassa, mutta loppujen lopuksi en jaksaisi sitä loppumatonta hellettä. Toivottavasti tosin kyllä pääsen tämänkin elämyksen kokemaan vielä muutamien vuosien sisällä. Mutta kuitenkin, tiivistän teille tässä vuodenajat Britanissa omasta näkökulmastani ja linkkien takaa löytyy vanhempia postauksia (joita näköjään tungin mukaan aika paljon...)

Eli aloitetaan siitä masentavimmasta vuodenajasta, joka on nyt onneksi ohi pitkäksi ajaksi, eli talvi.
Kuva
Ensilumet ja kuurat täällä koetaan lähempänä joulukuuta ja jos käy kuten tänä vuonna (ja viime vuonna) niin tämä sää saa aikaan katastrofin, joka pysäyttää kaiken - tai ainakin lähes kaiken. Lennot eivät lennä, bussit eivät kulje ja junat pysähtyy, koska raiteet ovat jäässä. Mutta onneksi tämä vaihe ei kestä kauaa ja kunhan ostaa kumpparit niin kyllä tuolla loskassa pärjää. Tänä vuonna monen tutun lennot peruttiin muutaman sentin lumen takia, mutta onneksi kaikki se tuska ja suru oli kadonnut jo ennen kuin pääsin tammikuun alussa tänne takaisin. Itse asteet eivät paljoa nollan alle mene, eli karaistuneelle Suomalaiselle se on vain pientä. Täällä tosin tuuli on ihan jotain muuta kuin mihin suomalaisena olen tottunut ja muutaman asteen pakkanenkin tuntuu lähes Siperialta sen hyytävän ja voimakkaan tuulen ansiosta. En sitten tiedä, onko helpompaa kärsiä kuukausi, jos sitä lunta ei näy tammikuun jälkeen. En pidä kylmästä, enkä lumesta, niin vastaukseni on ehkä kyllä.

Sitten tulee yksi lemppari vuodenajoistani Britanniassa, kevät.

Kuva
Ja painotan tuota sanaa, Britanniassa, koska Suomessa vihaan sydämestäni sitä vaihetta, kun lumi on puolisulaa ja kaikkialla on märkää ja kosteaa ja loskaisaa. Kevään tosiaan täällä voi aloittaa jo aika pian uuden vuoden jälkeen, kun lumet ovat poissa ja ainainen vihertävä nurmikko paljastuu sen kaiken loskan alta. Nyt mennään helmikuun lopussa ja täällä on aivan suomalainen huhtikuu. Muutama päivä sitten näki ihmisten ensimmäistä kertaa viilettävän t-paidoissa ja tänäänkin olisi voinut jättää takin kotiin (jos ei olisi vilukissa). Kyllähän me koettiin tässä ne ah-niin-ihanat sateet, mutta nyt kun aurinko paistaa, niin en voi vastustaa tunnustusta, että Skotlanti on ihan kiva. Kyllähän täälläkin takatalvia näkee sekä yhtäkkisiä lumisateita, mutta tänä vuonna olen onneksi niiltä välttynyt.

Tuntuu, että kesästä on pieni ikuisuus. 

Kuva
Olen viettänyt täällä vasta yhden kesän ja toista en tule näkemään ainakaan yli vuoteen. Viime kesästä muistan vain sen, että oli lämmintä, lähes kuumaa useimpina päivinä ja sitten taas toisina päivinä tuli kaatamalla vettä. Kesä täällä alkaa aikaisin ja loppuu suht myöhään. Tai ainakin Suomeen verrattavissa. Muistan palaneeni ensimmäisen kerran Hyde Parkissa viime toukokuun puolessa välissä ja silloin oli todella paahtavan kuuma. Silloin kun 2009 syksyllä tänne muutin, niin asteet hipoivat vielä 25 (tästä syksystä en jostain syystä muista yhtään mitään..). Eli kesät ovat kivoja, mutta ehkä liikaa kuumuutta, etenkin jos ei ole kunnon ilmastointeja paikoissa. Muistan kun kesällä 2003 kielikurssilla Brixhamissa matkustimme avokattoisilla busseilla vain sen takia, että pääsi viilentymään hetkeksi siinä 40 asteen helteessä.

Sitten syksy

Kuva
  Se on ehkä lempivuodenaikani täällä, koska päivät ovat suht aurinkoisia ja lämpimähköjä. Jostain syystä en muista sitä kamalaa sadetta, joka etenkin täällä Skotlannissa valtaa suuren osan syyspäivistä. Muistan vaan ne ihanat aurinkoiset päivät ja hetket kun huomasin värien luonnossa kääntyvän syksyisempään. Sitä vain odottaa, että tämä vuoden aika jatkuisi ja jatkuisi ja kaikki räntä ja kylmyys pysyisivät poissa.

Nyt tosiaan ollaan jo pitkällä kevättä ja rakastan tätä aikaa kun aurinko vain paistaa ja päivät pitenevät. Aika helposti näköjään voin unohtaa sen kamalan loskan ja vesisateen, jotka olivat vallanneet Aberdeenin vain muutama kuukausi sitten..

Muokkaus 28.12.2012: Löysin kivan kuvan, joka tiivistää varmaan kaikkien ajatukset Briteistä, mutta saanen painottaa, ei siellä todellakaan aina sada. 

Kuva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti