torstai 24. maaliskuuta 2011

Opiskelu on sekoittanut pääni

Pitäisiköhän jo huolestua, kun istun vapaailtana kotona vertailemassa eri maiden inflaatio- ja GDP-lukuja ja miettimässä iskikö Suomeen oikeasti lama vai uskoako Wikipediaa, että se ei oikeasti ollutkaan lama. Tähän kun lisätään vielä se, että tutkin Suomen valtion talousarvioita ja mietin, että minne verorahani menevät, niin alkaa hieman huolestuttaa. Tämä ei vain ole se sama Jenni, joka puoli vuotta sitten eli vailla mitään surua maailmantilanteesta ja kommentoi Suomen hyvää tilannetta ilman minkäänlaisia faktoja ja figuureja.


Jos olisin kotoisin jostain erittäin köyhästä maasta niin tuskinpa näin paljon mainostaisin ja vertailisin lukuja. Nyt kun on jotain vertailla, niin mikäpäs siinä. En kylläkään enää mainosta Suomen tilannetta niin paljon kuin ennen kun olen hieman seurannut muiden maiden tilanteita, kuten Kiinan huimaa taloudellista kasvua, joka ei edes käynyt laman aikana miinuksen puolella (ainakaan näiden taulukoiden mukaan) tai nähnyt millaisia GDP-arvoja pienillä öljyvaltioilla Arabian niemimaalla voi ollakkaan. Olen viisastunut.

Qatar

Tällä hetkellä opiskelemme budjetointia (tai no sitä jo viime viikkoinen tentti käsitteli) ja jostain syystä se on yllättävän mielenkiintoista (tentin tulos voi näyttää hieman jotain muuta). Tästä johtuen kai tuijottelen noita Suomen budjettilukuja tälle vuodelle. Tiesittekö miten paljon Suomi budjetoi Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalle? Se on itse asiassa noin 23% koko budjetista, että ei ihme miten hyvä tilanne Suomessa tuolla saralla on (ja jos luku kiinnostaa niin se on huikeat 11 518 334 000€).


Ihan tavallisena päivänä saatamme Googletella, että minnekkäs Britannian verorahat meneekään tai aloittaa päivän tarkastamalla viimeisimmät inflaatioluvut eri maailmoille. Tällä hetkellä Suomenkin inflaation huitelee aika korkealla, helmikuun lukema tilastokeskuksen mukaan on 3.3%, kun taas koko Euro-alueella helmikuun lukema oli vain 2.4%. Shokeeraavaa, eikö? Joka vuosi tällä tahdilla voimme ostaa 3.3% vähemmän kuin edellisenä vuotena ja säästöt kärsivät. Tosin, nousevatko palkat mitä tahtia?


Okei Jenni, aika palata tähän maailmaan.

Since I started in Uni I have increasingly been interested in comparing different figures for different countries. I've learned so much and surprisingly I think it is very interesting to analyse them. I find this shocking, it's just not me to check up-to-date inflation rates or compare GDP figures for different countries. I'm worried.

Kuvat Googlesta/Pics from Google

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti