keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

OPISKELU SKOTLANNISSA

Kuinkahan moni kotimaassaan asuva miettii ulkomaille opiskelemaan lähtöä siinä vaiheessa kun lukion loppu alkaa häämöttää? Kuinkahan moni ottaa ajatuksen Skotlannin yliopistoista tosissaan? Kuinkahan moni vain haaveilee ja epäilee?

Itse kun kävin IB-linjan lukiossa (eli opiskelin pääsääntöisesti englanniksi), niin mahdollisuus ulkomaille muutosta oli aika suuri. Olin myös muuttanut pois kotoa jo kun olin 16-vuotias, joten ulkomaille muutto ei ehkä ollut niin suuri muutos kuin jos olisin sieltä Aholan peräkammarista ponkaissut heti kerralla toiselle mantereelle. Muistan kuitenkin, kun luokkakaverini ensimmäisen kerran sanoi, että Skotlannissa opiskelu on ilmaista. Unohdin ajatukset suurista opiskelukustannuksista ja aloin miettiä, että josko minäkin? Mutta millainen on Skotlanti? Missä on Skotlanti?

Kuva
Kai siitä opiskelusta ulkomailla tuli haaveiltua, mutta se unohtui täysin, kun päätin viettää välivuoden ja mennä Englantiin töihin. Marraskuun aikoihin otin ensituntumaa Skotlantiin vieraillessani kaverini luona Glasgow'ssa yliopistot mielessä. Kaksi kuukautta myöhemmin juuri Suomeen palanneena istuin Tampereella ystäväni luona naputtamassa UCASin hakemusta päivää ennen haun loppumista. Palasin Englantiin ja jäin odottelemaan tuloksia vailla tietoa tulevaisuudesta. Muutaman kuukauden jälkeen tulokset selvisivät ja kyllähän se paikka Aberdeenistä, Robert Gordonin yliopistosta sitten aukesi. Siinä vaiheessahan oli enää kyseessä vain 1000 km muutto etelästä pohjoiseen, joten meriä ei enää tarvinnut ylittää. Eli muutto lapsuudenkodista Ylihärmästä Skotlantiin on mennyt aika vaiheittain ja välillä miettii, että jos en olisikaan muuttanut Tampereelle ja käynyt IB-lukiota, niin missä olisin nyt? Tai jos en olisi pitänyt välivuotta, niin mitä tekisin nyt? 

Vaikka ulkomailla asuessa on paljon hyviä päiviä, niin on sitten niitä huonojakin. Koskaan en ole oikein ollut koti-ikävä tyyppiä, sillä olen kuitenkin aika tiiviisti yhteydessä etenkin vanhempiini. Välillä tietysti harmittaa se, että Suomeen jäi paljon kavereita, mutta elämä menee eteen päin ja tosiystävät pysyvät aina mukana. Kaiken kaikkiaan, voin todeta olevani erittäin onnellinen tähän päätökseen. Ulkomailla asuminen on kasvattanut minua henkisesti todella paljon ja minusta on tullut entistä itsenäisempi. Olen oppinut kulttuurisesti monia asioita ja nyt en puhu vain Britanniasta, vaan niistä kaikista muista maista, joista olen tavannut ihmisiä. Olen myös oppinut kieltä, saanut koulutuksen ulkomailla ja toteuttanut haaveitani. Vaikka välillä Skotlannin kulttuuri, sää ja yksinäisyys ovat pistäneet kapuloita rattaisiin niin olen erittäin onnellinen, että olen tehnyt ja kokenut kaiken tämän. Iso askel, mutta niin paljon hyvää.


Tässä on muutama linkki, joita kannattaa vilkaista, jos on kiinnostunut Skotlantiin opiskelemaan lähtemisestä. Näiden linkkien lisäksi otan mielelläni vastaan sähköpostia (osoite löytyy sivusta) ja kyselyitä ihan mistä vaan; asumisesta, elämisestä, haasteista, iloista ja kaikesta niiden väliltä.

Täältä löydät uudemman postauksen aiheesta, jossa on linkitetty useampia postauksia blogistani.

UCAS - Tämän kautta haetaan, täältä löytyy kaikki yliopistot ja infot. Huomioikaa tosiaan hakupäivät sillä ne ovat muutamaa kuukautta ennen kuin Suomessa. Panostakaa henkilökohtaiseen hakemukseenne, Briteissä se merkkaa.

SAAS - Eli opiskelu ei periaatteessa ole ilmaista, mutta tämä organisaatio kustantaa meidän suomalaisten opiskelun täällä. Haetaan tukea, joka kattaa opiskelun ja vielä en tiedä ketään, kuka olisi ilman tukea jäänyt, kun on täyttänyt paperit oikein.

ISORY - Iso-Britannian Suomalainen Opiskelijayhdistys, täältä löytyy keskustelupalstoja, opastusta hakuun ja kaikkea mitä voi vain tarvita.

KELA, Opintotuki ulkomailla - Eli Skotlannissa saa tukea Kelalta yhtälailla, kuin Suomessa opiskellessakin. On tärkeää myös muistaa anoa sosiaaliturvaa Suomeen sekä ulkomaille, jos tulevaisuudessa aikoo vierailla Suomessa. Tämänkin suhteen kannattaa huomioida, että ulkomailla opiskellessa saattaa joutua lähettelemään hieman enemmän papereita ja kannattaa hoitaa asiat hyvin ennen lähtöä. Jatkuva Suomeen postitus voi hieman kyllästyttää.

20 kommenttia:

 1. Iso kiitos! Nää on tosi hyödyllisiä sivustoja!

  Ja kuvat teidän matkalta oli kivoja:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos :) kiva kuulla, että oli apua!

  VastaaPoista
 3. Kiitos linkeistä, täytyy tutustua tarkemmin. Eläinlääkärin ura olisi haaveissa ja suomessa homma on tehty aika mahdottomaksi. Jos nyt pikavilkaisulla oikein ymmärsin niin haku pitäisi aloittaa aikaisin syksyllä? Miten sinun hakuprosessisi eteni?

  -Mäykky

  VastaaPoista
 4. Hakemus pitää olla valmiina tammikuussa, mutta kai se on parempi mitä aikaisemmin aloittaa. Itse aloitin paria viikkoa ennen ja jos UCAS ei olisi antanut kaikille lisäaikaa en olisi saanut valmiiksi (peruttujen lentojen ja heikon aikataulutuksen vuoksi.) Eli oon aika huono neuvomaan miten olisi hyvä toimia.
  Itse sain tulokset vasta maaliskuussa, mutta kaverit, jotka lähettivät hakemuksen aikaisemmin saivat tietää pääsystään jo ennen joulua.
  Asia,jota en tekstissä maininnut on kielikoe. Itse en jostain syystä sitä joutunut tekemään, mutta tästäkin tulee yliopistolta tarkempaa tietoa, jos se täytyy tehdä :)

  VastaaPoista
 5. Minkälaisella lukiotodistuksella pääsit sisään? = )

  VastaaPoista
 6. Tästä multa onkin kyselty jonkin verran.. Ite kävin siis IB:n eli en mennyt normilukion todistuksella ja sen takia hieman vaikea vastata. Olen kuitenkin kuullut, että UCAS:in kautta hakiessa otetaan huomioon 3 parasta arvosanaa. Mutta valitettavasti varmaa tietoa ei siis tästä ole. Se aina riippuu myös alasta ja alalle vaadittavista muista asioista, kuten näyteportfolioista yms.

  VastaaPoista
 7. Heii, joudutko siis maksamaan jonkinlaista lukukausimaksua? Teetkö osa-aikatöitä opiskelun ohella? Missä yliopistossa opiskelet ja kuinka nopeasti pääsit yliopiston "henkeen" mukaan?

  Haluaisin itse lukion jälkeen pitää välivuoden, asua Englannissa töitä tehden ja sen jälkeen hakea opiskelemaan esimerkiksi Skotlantiin (tällainen on toive, jota olen harkinnut pitkään, mutta ikävä kyllä kaikki toiveet eivät aina toteudu..:(). Kiitos kovasti tästä postauksesta, selkeästi tiivistetty tärkeimpiä informaatioita yhdistettynä omakohtaiseen kokemukseen!

  VastaaPoista
 8. Moikka,
  mainitsemani SAAS kustantaa eurooppalaisten ja skottien lukukausimaksut, kunhan vain muistaa anoa tuet ajallaan. Itse tein osa-aika töitä vasta tänä keväänä, mutta erittäin vähän ja ilmankin olisin selvinnyt hyvin.

  Opiskelen siis Aberdeenissä Robert Gordon Unissa ja no, ei siellä nyt minkäänlaista henkeä ole mutta pari hyvää kaveria sain siinä muutaman viikon sisällä. Lähinnä siis luokkakavereita. Siellä on ehkä hieman vaikea tutustua, kun opiskelijoille ei järjestetä mitään juhlia/tapahtumia koulun alettua, joten kyse on omasta aktiivisuudesta. Katso muuten kommentit tässä postauksessa, sinne olen vastaillut joihinkin kysymyksiin: http://destinationunfamiliar.blogspot.fi/2012/05/urheilun-iloa.html

  Niin ja seuraa haaveitasi! Lähde vaikka aluksi tosiaan sinne Englantiin ja mieti siellä sitten, että onko se maa edes sinun juttusi :)

  VastaaPoista
 9. Kiitän kovasti vastauksesta! Parin vuoden päästä kun asia tulee ajankohtaisemmaksi, ja mikäli olen vielä samoissa ajatuksissa tulevaisuuden suhteen, toivon, että blogisi on vielä pystyssä jotta voi tulla kyselemään kokeneelta neuvoja ja kokemuksia! :) mitä opiskeletkaan Skotlannissa? varmasti tuo lukee sulla täällä jossain, mutta oon vähän kiireessä joten en ehdi ettimään.. jossain vaiheessa vielä varaan aikaa kunnolla blogisi lukemiseen, sillä tää on ehkä hyödyllisin koskaan lukemani blogi! :) tsemppiä kovasti jatkoon! :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos, että oon voinut olla jollekkin avuksi, se on aina mukava kuulla :) Opiskelen ite International Business Managementia. Ja eiköhän blogi pysy pystyssä ainakin kesään 2014, kun vihdoinkin valmistun!

  VastaaPoista
 11. Onko yliopistossa lääketieteen tiedekuntaa?
  Sinun ei tarvinnut suorittaa pääsykoetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko, että yliopistossa jossa itse opiskelen? Sieltä löytyy nämä alat lääketieteelliseltä puolelta: http://www.rgu.ac.uk/areas-of-study/subjects/health-professions/study-options/undergraduate-full-time

   Aberdeenissä on myös University of Aberdeen, joka näyttää tarjoavan myös jotain. Käsittääkseni eivät kuitenkaan ole verrattavissa Suomen lääkiksiin, enemmänkin nuo kai ovat hoitajakoulutuksia yms.

   Omalle alalleni ei ollut pääsykoetta, kirjallinen hakemus ja todistukset vain. Toisissa aineissa saattaa olla jotain lisätehtäviä hakemiseen liittyen :)

   Poista
 12. Silloin kun hait pitikö sinun lähettää yliopistolle passikopiota vai kysyvätkö he sen jälkeen kun olet saannut paikan, kun en ole nyt ihan varma miten se menee :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, nytpä kysyit haastavan kysymyksen! En muista koskaan antaneeni/lähettäneeni mitään passikopioita. Jos jossain vaiheessa jotain lähetin niin se oli vasta paikan saamisen jälkeen, ei hakuvaiheessa. Saattaa olla, että koska minulla oli jo Brittien National Insurance numero niin mun ei edes tarvinnut.. Valitettavasti en nyt enää muista, hausta on jo neljä vuotta :/

   Poista
 13. Moikka!
  Kerroit tuossa että menit välivuodeksi Englantiin töihin? Voitko kertoa tästä vähän lisää, itse valmistun lukiosta ensi keväänä ja unelmissa olisi päästä vuodeksi ensin töihin (oppimaan ja kartuttamaan sanavarastoa) mahdollisesti Skotlantiin. Ja jos rakastun paikkaan niin yliopistoonkin siellä voisi hakea.
  Eli miten tuo sun työjuttu eteni? Menitkö vaan ihan paikanpäälle hakemaan töitä ja asuntoa vai oliko ne jo Suomessa tiedossa // Miten ne Britteihin muutto -lippuset ja lappuset?
  Oot ihana jos viittit vastata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Vietin tosiaan ensin vuoden Englannissa ennen Skotteihin muuttoa. Aluksi piti olla vähemmän aikaa, mutta se sitten hieman venähti.

   Aiheesta löytyy yksi aika kattava teksti, eli jos lukaiset sen ennen kuin alan vastailemaan kysymyksiisi :) olen todella mielelläni avuksi ja voit myös laittaa sähköpostia, jos haluat! (destination.unfamiliar@gmail.com)

   Tässä on Välivuosi Englannissa -postaus: http://destinationunfamiliar.blogspot.fi/2012/09/valivuosi-britanniassa.html

   Poista
 14. Millaisilla yo-arvosanoilla hait? Itse oon tässä miettiny että kui korkeat arvosanat ois hyvä olla Skotlannin yliopistoihin päästäkseen... Vaikka eihän ne arvosanat ole ainoo mikä vaikuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Itse kävin IB-tutkinnon ja hain niillä papereilla, eli valitettavasti en osaa vastata kysymykseesi. Ja se on hyvin yliopisto- sekä ainekohtaista. Kannattaa yrittää etsiä oman tutkinnon vastaavia taulukoita/kriteerejä. Esim. tässä näkyy tiettyyn aineeseen ja tietyssä yliopistossa olevat kriteerit :)

   http://www.abdn.ac.uk/smd/medicine/eu-requirements.php#finland

   Poista
  2. Kiitokset! :) Mitä tutkintoa itse käyt/kävit?

   Poista
  3. Nyt vihdoinkin voin sanoa menneessä muodossa, sillä eilen oli viimeinen tentti! Eli aloitin tutkintoni Internatonal Business Management -tutkinnolla, jonka vaihdoin viimeiseksi vuodeksi Management with Marketing -tutkintoon omien intressieni ja kurssivaihtoehtojen vuoksi. Oli hyvä valinta!

   Poista