lauantai 28. toukokuuta 2011

Mistä on kulttuurit tehty?

On se hassua miten pienistä asioista kulttuurit kasaantuvat. Olen täällä Suomessa olessa huomannut pieniä ja lähes olemattomia eroja Britteihin, kuten se, että vaatekaupassa Suomessa pitää viedä itse vaatteet paikalleen, kun taas Briteissä näin tekemällä saa myyjän ihan kommentoimaan miten ihanaa se on, että joku viitsii. Olemmekohan sitten jotain itsepalvelukansaa, kun huoltoasemoilla, leirintäalueilla yms. jokainen itse kulkee linjaston päästä päähän ja poimii siitä haluamansa tuotteet. Niin ja vie tietysti astiat jälkikäteen pois. Ei siellä Britanniassa näin toimittu (ainakaan muistaakseni).


Sitten, miettikää saunaa. Miten paljon se vaikuttaa meihin suomalaisiin. Jos menet kuntosalille tai uimahalliin, niin ei siellä ole erillisiä vaatteidenvaihto- ja suihkukoppeja, toisin kuin Briteissä. Larissakin ihmetteli tuossa kuvia, joissa Suomen kultaottelun jälkeisissä humuissa aikuisetkin ihmiset (etenkin miehet) juoksentelivat alasti suihkulähteissä keskellä kaupunkia. Totesin siihen vain, että no, Suomessa ollaan saunassa alasti, miksipä ei sitten ulkonakin. Jäin kyllä jälkikäteen miettimään tuota alastomuuden hyväksymistä ja arkisuutta ja uskon, että tällä saunakulttuurilla on todellakin vaikutusta.

 
Onhan niitä paljonkin ihan pieniä ja hyvinkin arkisia asioita, jotka ovat osa kulttuuriamme ja toisille aiheuttavat kysymysmerkin kaltaisia ajatuksia. Lähinnä olen ne huomannut ne siinä vaiheessa, kun olen toiminut brittityylillä ja saanut vähän outoja katseita. Ginatricotin myyjä ihan pyysi viemään vaatteet paikoilleen, kun meinasin jättää ne hänelle/rekkiin sovituskoppien ulkopuolelle. Olisihan tuommoinen nyt pitänyt muistaa.

Lähden nyt salille (ja infapunasaunaan mmmm) ja sitten huomenna viimeinen aamu kuuden työvuoro ennen 4 päivän vapaita ja Pohjanmaalle lähtöä. Ihanaa säätäkin ovat lupailleet ensi viikoksi.

Kuvat Googlesta

2 kommenttia:

  1. Tervetuloa Pohjanmaalle vaan, mä oon just lähdössä täältä! :D

    VastaaPoista
  2. Kiiitos, on se mukava päästä sinne aakeille laakeille taas :)

    VastaaPoista