perjantai 6. toukokuuta 2011

Turkkiinpa Turkkiin

Tänään käväisin pakollisella Terveys ja Turvallisuus-luennolla, joka käsitteli ulkomaille lähtöä ja siihen liittyviä eri asioita. Koordinaattori jakoi kaikille omaa kohdemaata koskevan monisteen ja minulle hän totesi: "Tässä sulle kunnon nivaska, kun oot Turkkiin menossa". Niiin, siinäpä sitten lueskelin ja ymmärsin, että meno Turkissa saattaa olla aika erilaista. Tottakai tiesin sen, mutta kun on mustaa valkoisella niin aina sitä sisäistää enemmän. Ensinnäkään kansainvälinen terveyskorttini ei kelpaa, koska Turkki ei kuulu EU-maihin sekä vakuutukseni on katettava hurjasti enemmän. Niin ja sen viisumin tarvitsen ja läppärinikin tulee tarvitsemaan erilaisen adapterin turvallisuussyistä.


Nyt sitten mummot ja tädit ei saa kauhistella, vaikka kyseessä on Turkki. Tiedän, että maahan liittyy kasapäin oletuksia ja ennakkoluuloja, mutta olen menossa suurkaupunkiin, joka on paljon kehittyneempi ja avoimempi kuin turistikohteet ja pienet kaupungit. Ohjenivaskassakin luki, että pukeutuminen ei ole Istanbulissa niin tarkkaa, mutta jos lähden "maaseudulle" on hyvä pukea itsensä vanhanaikaisesti ja verhoutua kaulasta nilkkaan. Tietysti sitten kaikki ne uskonnolliset asiat, kuten moskeijassa käydessä pitää olla huivi päässä ja miehet eivät saa kulkea sortseissa rannan ulkopuolella.

Onhan sitä opittavaa, mutta silti monien ihmisten ihmettelyjen ja kauhistelujen jälkeen voin todeta, että koenpahan ainakin jotain erilaista. Itse ajattelen kaiken tämän niin erilaisen hyvin jännittävänä ja kyseessä on kuitenkin vain lyhyt ajanjakso, etten sentään ole sinne menossa loppuelämäkseni. Tietysti tiedän sen, että Turkissa ja etenkin Istanbulin kokoisessa kaupungissa on omat haasteensa ja vaaransa, mutta uskon, että matkustelleena ja aikuisena ihmisenä osaan käyttäytyä järkevästi ja tiedän rajat.


Olen kuullut myös mielipiteitä eräältä tytöltä, joka oli Istanbulissa muutama vuosi sitten. Hänen mukaansa Istanbul on aivan mahtava ja hän koki opiskelijavaihdon elämänsä parhaana kokemuksena. Eli tätä odotellessa. Kesän aikana pitäisi vielä hoitaa noita viisumi-, vakuutus- ja lentoasioita sekä tarkastella, että kaikki on kunnossa ja opiskella hieman Turkin kieltä. Onneksi olen järjestelmällinen.

Kuvat Googlesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti