torstai 15. syyskuuta 2011

Matkakuulumisia Tuhannen loistavan auringon siivittämänä

Heissan,
heräsin tänä aamuna epäinhimillisen aikaisin, klo 5.15. Onneksi ei joka aamu tarvitse siihen aikaan ponkaista ylös. Vesisateen saattelemana ajeltiin Vaasaan kentälle, jossa maailman söpöin, mukavin ja pienin (n.75hlön) propellikone vei meidät Riikaan, jossa parin tunnin odotus ja suuremmalla AirBalticin koneella Istanbuliin. Olin aika väsynyt, mutta nukkumisen lisäksi luin noin 200 sivua ehkä maailman parasta kirjaa Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa. Toivon hartaasti, ettei se olisi loppunut, mutta kun maanantai-iltana aloin hieman ottaa ensimakua tylsistyksissäni, niin en päässytkään enää kirjasta irti, vaikka kovasti yritin.

 
Kirjahan siis kertoo ensin Miriamin tarinaa, joka 15-vuotiaana tilanteen pakon vuoksi naitetaan itseään 30 vuotta vanhemmalle miehelle, Rashidille, Afganistanissa, jossa miehet, sota ja talibanit hallitsevat kaikkea. Sitten kirja alkaa seurata Lailan tarinaa, joka kokee vielä kamalempia ja joutuu Rashidin toiseksi vaimoksi. Kirja on paikoitellen todella rankkaa luettavaa, mutta todella koskettava ja siinä ymmärtää kyllä sen miten vääränlainen yhteiskunta joissakin maailman kolkissa on. Uskon, että kirjasta teki mielenkiintoisen se, että pääsi sisälle johonkin niin käsittämättömään ja epärealistiseen. Tuntui, että se oli ihan vain satua ja tarua, mutta valitettavasti joillekkin se on/on ollut arkipäivää. Suosittelen kovasti!

Niin ja siis, Istanbuliin saavuin noin puol 3 ja kahdella bussilla kämpille. Aluksi pieni shokki, mutta siivoamisen ja järjestelyn jälkeen huone on ok ja huomenna saapuvat uudet huonekalut. Kämppikset on myös todella kivoja ja kaikki vaikuttaa hyvältä. Huomenna yliopistolle ja ehkä enemmänkin kuvia täältä. Ikkunastani ja yhdestä meidän kolmesta partsista näkyy kivasti tuonne Bosborin niemimaalle, vaikkei tässä kuvassa se näykkään niin voimakkaasti.Ps. Onko vähän outoa kuunnella noita rukouksia noista moskeijoista :D onneks en ollu täällä Ramadan aikaan, ois voinu pää hajota, ku kailotus kuulu 5 kertaa päivässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti