lauantai 24. syyskuuta 2011

Shoppailu Istanbulissa

Olen nyt saanut pienen alkukosketuksen shoppailuun täällä Istanbulissa ja voin sanoa, että on täällä todellakin on monipuolista ja kaikkea kaikille. Löytyy halpaa ja feikkiä, löytyy luksusta ja kallista ja sitten meille normishoppaajille on tarjolla kaikki mahdolliset kaupat. Täältä löytyy pohjoismaiden tuttu henkkamaukka, espanjalainen Bershka, turkkilaisia kauppoja esim. KOTON sekä Briteistä tulevat Dorothy Perkins, Debenhams ja M&S. Eli kaikkea todellakin löytyy. Täällä on myös järkyttävän kokoisia ostoskeskuksia, joista itse olen käynyt esimerkiksi Cevahirissa ja Istanbul Forumissa.

Cevahir
Ostoskeskusten lisäksi tietysti löytyy turkkilaisia basaareja (alias taivaita), jotka mielestäni todellakin ovat käymisen arvoisia. Kaikille tuttu Grand Bazaar on omaan mieleeni liian turistinen, kun taas erittäin paikallinen lauantaisin oleva Besiktasin basaari tarjoaa enemmän sitä aitoa tunnelmaa ja tavara on paljon halvempaa. Grand Bazaar keskittyy tosiaan enimmäkseen koruihin, nahkaan, turistikrääsään, yms. kalliisiin tuotteisiin, kun taas pikku basaareilta saa kaikkea mitä vain toivoo, mutta niissä myydään myös paljon feikkitavaraa. Parhaiten jäi mieleeni pöytä Besiktasin basaarissa, jossa myytiin Nescafe kahvia ja alushousuja. Kyllä ne kaikkea keksii.

Näiden lisäksi tietty on suuria ostoskatuja, kuten Istiklal Caddesi Taksimissa. Sieltä löytyy kaikki tutut vaatekaupat sekä sivukaduille kääntyessä voi löytää paljon halpaa tavaraa ja rihkamaa. Näillä sivukaduilla on vähän enemmän sitä Istanbul-meininkiä.

Istiklal Caddesi - Taksim

Sen verran neuvoksi, että basaareissa kuuluu tinkiä ja on hyvä opetella kysymään "Paljonko tämä maksaa?" ja sanomaan numerot, koska tuntuu, että enkkua puhuville ne antaa huonommin alennusta. Etenkin Grand basaarissa olen törmännyt aika järkyttäviin hintoihin, joita on sitten onnistunut tinkimään yli puolella, kun vain on jaksanut vaivautua. Kerran meiltä myös pyydettiin huivista yli 50 euroa, vaikka viereinen koju myi niitä viisi kertaa halvemmalla. Besiktasin basaarissa taas huivit maksavat 2 euroa. Eli hinnat vaihtelevat riippuen paikasta, myyjästä, asiakkaasta sekä kielestä. Aika kauan niiden myyjien kanssa saa välillä vängätä, mutta se on ihan kivaa kun oppii (tai oppisi) ensin ne numerot. Kannattaa myös seurata paljonko saa rahaa takaisin, vaikka turkkilaiset harvemmin huijaavat. Ja basaareilla muista aina tsekata tuotteen laatu ennen kuin ostat, vaikka aika helposti myyjät antavat kyllä vaihtaa.

Että näin. Vähän pelottaa mihin pakkaan kaikki tavarani, kun täältä lähden. On meinaan hieman kertynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti