keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Mitä vielä pitäisi nähdä?

Heräilin tossa taas tunnin torkutuksen jälkeen ja haaveilin aamulenkistä, kun toi sää on taas aivan upea. Aurinko ja sininen taivas - ei siihen paljoa muuta tarvitakkaan, että päivä alkaa hyvin. Niin ja se lenkkisuunnitelma siis feilas, kun sänky ja tietokone ja hidas aamu voittivat.

Oon ollut täällä nyt 76 päivää, eli 2 kuukautta ja 15 päivää (tykkään kamalasti näistä kaiken maailman päivälaskureista!) ja pakko myöntää, etten ole käynyt Sinisessä moskeijassa tai Hagia Sofiassa tai Topkapıssa. Oon tavallaan säästäny niitä, että voin sitten nauttia niistä sukulaisteni seurassa ja saada niistä paikoista yhtä paljon irti kuin hekin.

Tietysti niissä moskeijoissa pitää käydä.
Hagia Sofia
Sininen moskeija
Ja sitten se Topkapın palatsi

Topkapın palatsi (turk. Topkapı Sarayı) on Istanbulissa sijaitseva palatsi, joka toimi vuosina 1465–1853Ottomaanien valtakunnan hallintopaikkana. Palatsin rakennustyöt aloitti sulttaani Mehmed II vuonna 1459. Sulttaani asui siellä vuoteen 1856, jolloin hän muutti Dolmabahçen palatsiin, jossa oli modernit mukavuudet kuten juokseva vesi. Topkapiin jäi edelleen valtion toimintoja kuten rahapaja ja kirjasto. Topkapin palatsi muutettiin museoksi vuonna 1924, ja sen alue on noin 80 000 neliömetrin kokoinen. Se on Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1985.  


Mitäs muuta? Hamam, eli turkkilainen sauna on periaatteessa kokematta. Meillä salilla on semmonen sauna ja se on aika tylsä, kun ei voi ite määrittää lämpötilää ja muutenkin tavoitteena on päästä paikkaan, jossa saa myös kunnon kuorinnan ja jonkunlaisen hieronnan. Sukulaiseni haluavat sinne, mutta ite oon varannu jo ajan kalenteristani päivälle, ku meen Annen kans, eli jätän sen nyt sitten vielä väliin ja meen vasta myöhemmin sinne.
Ei kai mulla sit kamalasti enää muuta oo. Arkeologisessa museossa vois ehkä käydä joku päivä, kun on aikaa. Viimeksi se visiitti jäi vähän lyhyeksi, kun sulkivat niin aikasin. Ja näitä päiviä on enää 32 kokonaista, että eipä tässä nyt kamalasti aikaakaan enää ole. Nyt menee seuraavat 7 päivää sukulaisten kanssa, sitten viimeiseen tentti-/jouluviikkoon menee 7 päivää eli aika rajoitetusti tätä aikaa enää paikkoijen katselemiseen on, kun mukaan laskee kurssityöt ja esitelmät. Ihan pian on se hetki, ku lyön ulko-oven kiinni viimeisen kerran.. Outoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti