lauantai 10. joulukuuta 2011

HAMAM - TURKKILAINEN SAUNA

Varattiin Annen kanssa jo kuukausi sitten päivä kalenterista, jolloin käymme testaamassa hamamin, eli turkkilaisen saunan. Yleensä pakettiin kuuluu siis vielä kunnon kuorinta ja hieronta. Oltiin mietitty sopivaa paikkaa ja vältelty turistisia hamameita ja nyt kun muutama koekaniini oli jo käynyt testaamassa Cinili Hamamin Üsküdarissa, niin päätimme mennä sinne. Tiesimme sen olevan paikallisten suosiossa ja siksi hinta olikin vain 35TL. Turistihamameista saatetaan veloittaa jopa 70 euroa.

Cinili Hamam

 

 Sisällä vastassa oli kostea ja lämmin ilma. Muutama sana turkkia, pyyhkeet kouraan ja suuntaus pukukoppiimme. Pukukopissa ei tietysti ollut valoa, mutta onneksi ovi oli osittain lasinen, niin näki ainakin jotain. Ja onneksi tämä pukukoppi ei ollut siinä ulko-oven vieressä, niin kuin suurin osa oli. Edes hitunen yksityisyyttä.


Pitkän suunnistuksen ja kieltämättä ehkä viidennentoista ohjeiden kyselyn jälkeen löysimme perille. Ulkoa päin jo näki, että paikka ei tule olemaan luksusta, mutta noilla hinnoilla ei voinut oikein muuta odottaakkaan. Sisälle päästyä maksu kassan kouraan ja etsimään meille annettua pukukoppia. Sitten vain bikinit päälle ja pyyhe sekä vastaanotossa annettu Dove-shampoo kouraan, kuluneet sandaalit jalkaan ja saunaan. Ja kyllä, se oli juuri sellainen kuin oletinkin sen olevan. Kuten ylimmässä kuvassa näkyy, keskellä oli taso, jossa makaili lähes alastomia naisia, joiden ympärillä hääräili yhtä vähäpukeisia kuorija-hieroja-pesijöitä. Joka suuntaan lähti sitten pieniä erillisiä "loosseja", jotka näin lauantaina olivat kaikki suhteellisen täynnä.

Seuraavaksi sitten iski ongelma, että mitäs tässä nyt pitäs tehdä. Käveltiin vain yhteen "loosseista", jossa valui vesi seinässä oleviin altaisiin ja alettiin turkkilaisen tytön ohjeiden perusteella kauhomaan sitä päällemme. Nyt ymmärrän niitä, jotka tulevat suomalaiseen saunaan ensimmäistä kertaa ja ovat ihan pihalla, että mitä pitäisi tehdä. Siinä hetken kauhottuamme päätettiin mennä testaaman fin hamam, eli se meille tuttu sauna. Ainut ero oli siinä, että olivat unohtaneet kiukaan.

Sitten taas kauhomaan, kunnes eräs naikkonen tuli sanomaan, että nyt tänne pöydälle makaamaan. Lady on your back. Lady turn. Lady duş. Siinä sitten piti olla mahalla ja selällä ja kyljillä, kun hän kuori koko kehon akillesjänteitä myöten karhealla hanskalla. Tämän jälkeen pikainen "suihku" ja sama homma shampoolla ja hieronnalla. Olihan se ehkä vähän kiusallista tämmöiselle suomalaiselle ujolle neitoselle maata siinä lähes alasti, kun toinen kuorii, hieroo ja häärää. Mutta onpahan nyt ainakin pehmeä iho.

Koekaniinien ohjeistuksen perusteella tajuttiin ottaa kosteusvoidetta mukaan, että saatiin iho sitten oikein mukavan pehmeäksi. Tajuttiin myös ottaa vesipullot mukaan, mutta unohdettin ne meidän pukukoppiin. Olisi ollut hyvä olla mukana, kun siellä hamamissa oli suht lämmin ja pidemmän päälle tuli aika jano.

Kokemuksena hamam oli hyvä, jopa parempi kuin oletin. Iho on pehmeä, olo oli lämmin ja uusi kokemus positiivinen. Myös paikan hygienia oli mielestäni suhteellisen hyvä, vaikka joskus noissa halvemmissa paikoissa siisteys on vissiin aika kyseenalaista.

Täällä muuten tuo ihana sää vaan jatkuu. Kävin aamulla lenkillä taas Bosporin varrella ja näin enemmän lenkkeilijöitä kuin koko syksynä yhteensä. Suurin osa oli pukeutunut vain sortseihin ja t-paitoihin, vaikka ei siellä nyt ihan niiiin lämmin ollut. Itekkin kyllä jouduin heittämään juoksutakin lanteille, kun tuuli kääntyi myönteiseksi ja aurinko paistoi niskaan. Rentouttava päivä siiis. Illan kruunaan taas kurssityöllä, jota tein viimekkin yönä puoli kahteen asti. Eli normi viikonloppu..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti