sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Ruista ranteeseen

Tämä taitaa olla ulkomailla asuvien ikuinen aihe - mitä ruokaa kaipaan Suomesta? Oma litaniani lyhenee päivä päivältä, kun vihdoinkin löysin täältä rahkaa ja raejuustoonkin olen tottunut edes hitusen enemmän kuin viime vuonna. Mutta ruista kaipaan. Kyllä täältä saa saksalaistyyppistä ruisleipää ja ruishiutaleita, jotka ovat kyllä aika herkkua puurossa, kun niiden koostumus on kovempi. Mutta ruisjauhoja en ole vieläkään löytänyt, joten nyt serkkuni toivottu tuliainen sai taas keittiön hellaan ja uuniin lisää lämpöä.

Aamun aloitin (hyvän juoksulenkin jälkeen) ruispuurolla. En edes tiedä olenko koskaan syönyt ruispuuroa, vaikka ruismarjapuuroa on tullut lusikoitua lapsena ja vielä hieman vanhempanakin oikein olan takaa. Puolukkapuuro nimittäin on yksi mummon spesiaaleista, nam! Mutta ruispuuro ilman puolukoitakin maistui oikein herkulta, päälle tietysti loraus mitäs muutakaan kuin soijamaitoa. 

Iltapäivällä sitten jaksoin raahautua kauppaan ostamaan voita ja turkkilaista jugurttia, jotta voisin aloittaa toisen ruistestauksen, eli ruisrieskat. Ohje neuvoi laittamaan kermaviiliä, mutta täältä sitä kun ei löydy, niin piti hieman soveltaa. Maustamatonkin jugurtti olisi sopinut, en tiedä paremmin vai huonomminko, mutta tällä ainakin onnistui.


 Mulla on tapana hurahtaa johonkin ruokaan hetkellisesti. Syksyllä söin niitä kauraleseleipäsiä enemmän kuin sielu sieti ja viime kesänä taas tein pinaattilettuja, kun oli nälkä, kun oli morning after, kun oli herkkuolo ja kun vain oli tylsää. Turkissa letut jäivät, kun en löytänyt pakastepinaattia ja tuore ei tuonut oikeaa makua. Pian pitäisi taas testata, kun juuri ostin pakastepinaattia. Tällä kertaa ongelma sitten on puolukkahillon puute. Nyt odotan mielenkiinnolla jäävätkö nämä ruuat herkkujeni sekaan, molemmat ainakin maistuivat niin jumalallisilta (vaikka on kyllä parantamisen varaa noissa rieskoissa) ja erittäin suomalaisilta. Yksi asia on kanssa aika mielenkiintoinen, kun menen Suomeen, niin mulle ei ees tuu mieleen tehdä tämmöisiä ruokia, mutta kai se tosiaan on niin, että sitä kaipaa mitä on vaikein saada.

Note to self: osta leivinpaperia, folio näyttää jäävän kiinni ja rieska on paksumpaa kuin tuo oma millileipäni. JA muista tuoda lisää ruisjauhoja Suomesta lomalla!!

5 kommenttia:

 1. Olisipa munkin ruokavalio noin terveellinen! Ainakin ASDA:sta saa ruisjauhoja, tekaisin niistä kerran karjalanpiirakoita ja hyviä tuli :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, miten oon eläny näin pimennossa jo 2.5 vuotta?? No, nyt on ainaki ruisjauhoja :D niin ja oon kehitelly hyvää ruokavaliota jo 1.5 vuotta siitä pubiruuasta millä elin englannissa omille tarpeilleni sopivaksi :) pitkä prosessi sanoisinko ja matka on vain ylös päin!

   Poista
 2. Niinkuin Nina jo kerkesi kertomaan niin kyllä löytyy ruisjauhoja ihan normi jauhohyllyiltä, Morrisoniltakin :)

  Noi rieskat näyttää hyviltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on nyt vähän semmonen olo, että oon asunu tynnyrissä. Terveyskaupasta löysin viime vuonna ruishiutaleita ja oletin, et jos siellä ei oo jauhoja nii ei kyllä oo missää sit. Hmph. Pitäs kriiseillä näköjää kaikesta tänne, nii johan alkais asiat hoitumaan :D

   Poista
  2. Ps. Tänään testasin rieskoja uudestaan paksumpana ja lisäsin juustoraastetta. Huhhuh, että oli hyvää!

   Poista