lauantai 10. maaliskuuta 2012

Terveysintoilua

Kuten jo otsikkokin vihjaa, nii tää on nyt tätä, mistä paasasin hetki sitten. Eli jos ei kiinnosta ruokajutut tai etenkään terveysintoilu, niin suosittelen skippaamaan :)

Mainitsin tuossa hetki sitten ostaneeni kvinoaa ja joillekkin se on varmaan jo tuttu juttu, mutta toisille ihan täyttä hepreaa. Testasin sitä tuossa ensimmäisen kerran jo pari päivää sitten ja nyt vihdoinkin kykenen jakamaan tätä ilosanomaa teillekkin. Eli mitä on kvinoa (quinoa)?

Kvinoa on pinaatille ja punajuurelle sukua oleva yrtti. Se on peräisin Etelä-Amerikasta. Kvinoan syötävä osa on nimenomaan yrtin siemenet. Kvinoaa käytetään etupäässä couscousin, riisin tms. korvikkeena, mutta sen ravintoarvo eroaa paljon näistä kasveista. Koska syötävä osa on nimenomaan siemenet, sisältää kvinoa paljon proteiinia ja suhteellisen paljon hyvälaatuista rasvaa sekä vitamiineja ja kivennäisaineita. 
Eli tämä täyttää juuri niitä kriteerejä mitä kaipaankin omassa ruuassani; proteiinia sekä hyviä rasvoja ja tieysti vitamiinit ja kivennäisaineet ovat aina plussaa. Uusien juttujen testaajana olin siis erittäin kiinnostunut kokeilemaan. Olen myös vältellyt, etenkin valkeaa, riisiä jo hetken, joten ruokavalioni kaipasi jotain korviketta tuolle sekä muutamalle muulle ruoka-aineelle, kuten pastalle ja perunalle. Ja eihän tämä tuote tietysti nyt proteiiniä pelkästään ole, pääasiassahan se on hiilihydraattia, mutta jos proteiinipitoisempaa korviketta hakee, niin tämä voi olla juuri sopiva ratkaisu. 

Keitin itse kvinoan kasvisliemikuution, pakastevihannesten, papujen ja suolan kanssa ja söin sen ensimmäisen kerran pinaatin ja kanan kanssa. Nam! Kvinoa todellakin korvaa couscousin ihan täysin koostumuksen ja koon vuoksi, mutta sillä pystyy korvaamaan riisinkin yhtälailla. Ja netti ja kirjat ovat täynnä couscous-respetejä, jos kvinoaa sisältäviä ohjeita ei meinaa löytyä. Kvinoaa suositellaan myös paljon salaatteihin ja siitä löytyy myös jonkinlaisia hiutaleita (en oo vielä testannut), eli kyseessä on tosi monipuolinen korvike. Ja mitä niihin raintoaineisiin tulee, niin tiivistän ne tässä hienossa excel-taulukossa.

Ravintoarvot /100g
Basmati riisi
(Rainbow)
Tumma riisi (Rainbow)
Couscous
(Rainbow)
Kvinoa (omani, organic quinoa)
Energia
1500 kJ/350 kcal
350kcal
1450 kJ/350 kcal
1469kj/347kcal
Proteiini
7,9 g
7.5g
13 g
15.6g
Hiilihydraatit
78 g
74g
71 g
60.8g
Rasva
0,9 g
2.8g
1,6 g
4.6g

Eli kuten huomaatte, vaikka kvinoassa on yhtä paljon energiaa, se koostuu enemmän juuri tuosta paasaamastani proteiinista ja tuotteessa on enemmän hyviä rasvoja, joita jokaisen keho tarvitsee.


Loppu piristykseksi ajattelin vielä kertoa, että huomasin itse vasta toissa päivänä, että miten hyvät ravintoarvot pinaatilla on. Siis kyllähän tiesin sen olevan tosi terveellistä, mutta sen proteiinimäärä yllätti ja positiivisesti. Syön paljon pinaattia ja nyt se varmaan vielä tuplaantuu, sitä kun saa tungettua munakkaaseen, pinaattilettuihin, kastikkeisiin, salaatteihin.. Siis lähes mihin vaan. Tuossa alla vielä Rainbow-merkin pakastepinaatin arvot. (Sori jatkuva Rainbow-mainostus, mutta niiden sivuilta löytyy hyvin tuoteinfoa)

Ravintosisältö/100 g:

Energiaa 90 kJ/20 kcal
Proteiinia 3,1 g
Hiilihydraattia 0,5 g
Rasvaa 0,8 g


Pahoittelut nyt tästä intoilusta, mutta ainakin varoitin asiasta ;)

3 kommenttia:

 1. mäki oon ihan hurahtanu pinaattiin! viime keväänä espanjassa löysin tuoreen pinaatin salat, ja ennen pinaattikeittoa ylikaiken vihanneena syön nyt väh kerran viikossa pinaattia jossain muodossa. ihana kuulla, että maailmassa on joku muukin pinaattiaddiktoitunut :)

  VastaaPoista
 2. Heissan

  Nyt ihan uutena pinaatin syöjänä kysäisen.... Ostin juuri tuota Rainbow pakastepinaattia ja meinasin laittaa smoothien sekaan, mutta tuli mieleen, että voiko sitä syötä raakana?

  Sara :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka,
   kyllä sitä voi syödä ihan sellaisenaan (tai oikeastaan sulatettuna). Vihersmoothieen/smoothieen käyttäisin itse kuitenkin mieluummin tuoretta pinaattia, sillä siinä on tallessa enemmän vitamiineja ja entsyymejä :) Voit kuitenkin kokeilla sitä smoothieen, jos haluat, ei siitä ainakaan haittaa ole!

   Itse käytän pakastepinaattia lisänä ruokiin, kasviswokkeihin, munakkaisiin yms. Yleensä sulatan ensin mikrossa ja sitten vain heitän sekaan :)

   Poista