tiistai 17. huhtikuuta 2012

Aberdeen?

Tuntuu siltä, että yksi suuri syy minkä takia moni blogiini hauilla päätyy on opiskelu Skotlannissa ja sitten osa on jopa kiinnostuneita Aberdeenistä. Siksi ajattelin jakaa hieman omia ajatuksiani tästä pienestä pohjoisesta kaupungista. Korjatkaa te tietävät, jos olen väärässä tai mielipiteet eriävät.

Vaikka Aberdeen on väkiluvultaan Skotlannin kolmanneksi suurin kaupunki, on se silti kuitenkin suhteellisen pieni näissä Britannian mittakaavoissa. Omasta mielestäni siis juuri sopiva, sillä en kaipaa ympärilleni miljoonia tai edes useita satoja tuhansia ihmisiä (en ainakaan enää Istanbulin jälkeen, Lontoo vielä meni). Aberdeen myös tunnetaan nimillä Granite City, the Grey City tai the Silver City with the Golden Sands. Oma lempparini on tuo Silver City, koska se on hyvin sarkastinen siinä mielessä, että harmaata ja graniittiahan täällä on kaikki ja siihenhän tuo hopea yrittää viitata. Eli ehkä nuo kaksi aiempaa osuvat enemmän kohdilleen. Rannasta en kyllä voi kiistellä; se on ihana, siisti ja hyvä paikka lenkkeilyyn, etenkin jos haluaa tulla koirien syömäksi.

Aberdeen on myös erittäin kallis paikka asua. Asunnot ovat kalliita ja yleiset kulkuvälineet ovat kalliita, mutta tätä kai se on kun asuu öljykaupungissa. Kuitenkin Suomeen verrattuna Britannia yleisesti on hitusen halvempi. Moni merkki ja tuote on yleensä halvempi ja siinä missä ruokaostoksiini Suomessa menee 30e, niin täällä ehkä 15 puntaa viikossa. En tiedä ostanko sitten vain niin eri tuotteita vai mikä on. Ja siinä missä Tampereella opiskelija maksaa elokuviin 10.80 euroa, niin täällä maksan yleensä 2.80-3.55 puntaa. Olen jo siis oppinut, että mitä tuotteita kannattaa ostaa täältä aina ennen Suomeen lähtemistä.


Aberdeen ainakin jossain määrin siis tunnetaan myös nimellä The oil capital of Europe. Eli jos öljy ja energia kiinnostaa niin tänne vaan! Myös yliopistoilta löytyy kursseja tähän liittyen, esim. Aberdeen Unilta löytyy Oil and Gas Entreprise Management MSc ja meidän yliopistomme tarjoaa kurssin MBA Oil and Gas Management. Aberdeenistä löytyy myös alue, Bieldside, jossa on eniten rikkaita koko Britanniassa Lontoon ulkopuolella. Eli sinne voi yrittää lähteä myös bongailemaan öljypohatoiden sekä muiden rikkaiden henkilöiden poikia/tyttöjä jos niikseen kiinnostaa.

Näin perustallaajan silmin Aberdeen on aika elettävä kaupunki (jos asuntojen hintoja ei siis katsota). Täällä on hyvät ostosmahdollisuudet sekä lukuisia kivoja kahviloita, baareja, ravintoloita ja pubeja. Turistin kannalta täällä on ehkä suhteellisen vähän näkemistä. Mutta kun lähtee pikkuisen etelämpään, Stonehaveniin, niin pääsee ihanalle (ja usein blogissani esiintyneelle) Dunnottar linnalle

Opiskelijan silmin elämä Aberdeenissä voi olla hitusen kituuttamista hintojen vuoksi, mutta kyllä täällä selviää. Itselläni esimerkiksi on niin paljon vapaa-aikaa, että ehdin käydä töissä, jota usea muukin opiskelija tekee maksaakseen asuntoloiden/asuntojen naurettavan korkeat vuokrat. Onneksi me suomalaiset, kuten skotit ja muut eurooppalaisetkin saamme kuitenkin käydä yliopistoa täällä ilmaiseksi, niin siinä määrin kulut tippuvat esimerkiksi Englantiin verraten.

Kaiken kaikkiaan, Aberdeen on kiva, vaikka välillä tämä kylmä tuuli, sateinen sää ja murjottavat ihmiset hieman ärsyttävätkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti