maanantai 2. huhtikuuta 2012

Skotlantilaisia skonsseja

Kuten aiemmin tänään mainitsinkin, niin testasin noiden ihanien skottiherkkujen leipomista ihan ensimmäistä kertaa. Vuoden verran olen jo suunnitellut, mutta kuvittelin sen aina olevan jotenkin vaikeaa. Pyh, ei ollut. Meni noin vartti kun skonssit olivat jo uunissa.

"Skonssit ovat skotlantilaisperäisiä välipalaleipiä. Skonssit ovat vehnä-, ohra- tai kaurapohjaisia pieniä leipiä, joissa on käytetty leivinjauhetta kohottavana ainesosana. Brittiläiset skonssit voivat olla joko makeita tai suolaisia, kun taas niiden yhdysvaltalaiset vastineet ovat suurempia ja kuivempia, ja makeita."

Omat skonssini pyöräytin skotlantilaisen luokkakaverini ja netistä löytämieni ohjeiden avulla. Hieman sai muutella mittayksiköitä ja testaamalla muutin ne painomitat tutuiksi ja turvallisiksi desimitoiksi. Itse korvasin osan jauhoista kaurahiutaleilla. Voisi kokeilla joskus jopa ruishiutaleilla.

Oma skonssireseptini meni (jotenkin) näin:

1. Sekoita 50g voita, ½ dl sokeria, ripaus suolaa, 1-2 tl leivinjauhetta, 2 dl jauhoja ja 2 dl kaurahiutaleita yhteen käsin murustamalla.

2. Lisää 1 kananmuna ja noin desi maitoa. Sekoituksen jälkeen voit lisätä rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä. Wikipedia paljasti, että jenkkiläiset skonssit saattavat sisältää tuoreitakin marjoja, pähkinöitä, jotain mausteita tai jopa suklaapisaroita. Skotlannissa olen törmännyt skonsseihin, joissa on juustoa, kuivattuja hedelmiä tai kirsikoita.

3. Sekoita taikina paksuksi. Lisäile maitoa, jauhoja tai kaurahiutaleita tarvittaessa. Pyörittele noin 2 cm paksuiksi. Omani olivat hieman hassun muotoisia. Luokkakaveri suositteli painelemaan lasilla tai pienellä mukilla nuo ympyröiksi. Itse tein vain käsin.

4. 200 astetta ja noin 15-20 min uunissa.

Tarjoiluun voita ja hilloa. Jotkut lisäävät vielä vispattua kermaakin (jotain laskiaispulla kopioitako?). Nam, kaikki osu ja uppos!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti