sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Matkalaukkukikkailua

Terveisiä täältä aurinkoisesta, tuulettomasta ja ihanasta Suomesta. Lento ja koko matka muutenkin meni ihan nappiin, vaikka laukkujen noin yhteensä 5 kilon ylipaino hieman ahdisti. Törmäsin lentokentän bussipysäkillä muutamaan tyttöön ja heidän kanssaan sitten vietin yön. Kaksi ranskalaista olivat menossa vapaaehtoistyöhön Keniaan kuukaudeksi ja sitten liettualainen ja latvialainen kotimaihinsa kesäksi. Oli mukavaa, että oli seuraa.

Ajattelin nyt hieman kirjoitella vinkkejä matkailuun, koska tämä Suomi-Skotti väli ja moni muu budjetilla menty matka on kouluttanut minusta aika taitavaa näissä asioissa. Ajattelin jakaa kokemuksiani ja vinkkejäni niille, jotka ehkä joskus niitä tarvitsevat.


Suurin ongelmahan matkustaessa on tuo ylipaino. Moni kalliimpi firma antaa mennä ilman edes mitään kommettia, vaikka laukku painaisi muutamankin kilon enemmän. Sitten ovat nämä Ryanair plus kumppanit, jotka lento lennolta muuttuvat nirsoimmiksi siitä, mitä saa olla mukana ja paljonko. Eli jos nyt aikoo lähteä raahaamaan kamalasti ylipainoa laukuissaan, niin ei kannata bookata halpalentoyhtiöltä lentoja, koska kiloista saattaa huonolla tuurilla joutua pulittamaan suuremman summan.

Eli jos tiedät, että laukussasi on liikaa kiloja, sinulla on periaatteessa kolme vaihtoehtoa: a) hymyile/leiki ettet ymmärrä/heiluttele upeita kutrejasi miespuoliselle asiakaspalvelijalle. Naisen näkökulmasta tämä saattaa olla hankalempi toteuttaa, jos tiskin takana seisoo toinen nainen ja mitä ämmempi sitä vaikeampi. Vaihtoehto b) on nöyrtyminen ja valmistautuminen pakkaamisessa niin, että laittaa päällimmäiseksi tavarat, jotka voi pukea päälle/heittää roskikseen/lahjoittaa jollekkin/mahduttaa käsimatkatavaroihin. Ja kolmas vaihtoehto eli c) piilota käsimatkatavarasi. Mene tiskille ruumaan menevän liian painavan laukun kanssa ja ota mukaasi vain pieni laukku, jossa on hieman tilaa sekä tärkeimmät asiat. Tiskin takana oleva henkilö ei voi tehdä muuta kuin uskoa sinua, että sinulla on käsimatkatavaroissa vain 2 kiloa kymmenen sijaan ja siksi sallii matkalaukkusi painaa sen 2 kiloa liikaa.

Itse toteutin kaikki nämä viime yönä. Käsimatkatavarani painoivat lähemmäs 3 kiloa liikaa ja matkalaukku oli tarkalleen 21.4kg (20kg raja). Menin kassalle ja tähtäsin siihen, missä oli hyväntuulisen näköinen mies. Hän totesi laukkuni painavan liikaa, johon vastasin hymyllä ja vain toteamalla, että kyllä, näin tekee. Mies sitten sanoi, että nooo, ota sieltä puoli kiloa pois, jolloin otin lenkkarit, joiden tiesin painavan juuri sen verran. Nyt laukkuni juuri alitti 21kg, johon mies oli yllättävänkin tyytyväinen. Epäilen kuitenkin, että tilanne olisi ollut haastavampi, jos en olisi jättänyt käsimatkatavaroitani uusille tutuilleni (joo, aika riskaabeliä). Näin siis selvisin liikakiloista. Myöhemmin sitten tuli vielä hieman ongelmia tunkea kaikki käsimatkatavaralaukkuun, joten päätin, että yksi takki päälle ja toinen käsivarteen roikkumaan. Ryanairilla tosiaan saa usein olla vain yksi laukku koneeseen mennessä, ei edes enää saa aina olla securityn jälkeen tehtyjä ostoksia erillisessä pussissa. Laitoin siis molempien takkien taskuihin paljon tavaraa ja sitten vielä kädessä olevan takin hihoihin pari neuletta, housut, lompsa sekä pieni laukku, jonne sain sitten koneessa tuon kaiken roinan tungettua.

Budjettimatkailu on välillä todellista kikkailua ja paljon tuurista ja asiakaspalvelijasta kiinni. Onneksi kuitenkin kaikki meni nappiin ja sain kaikki tavarani Suomeen. Että tämmöistä actionia viime yönä/tänä aamuna. Tänään olen sitten käynyt syömässä Amarillossa ja katsonut pronssiottelun (nyyyyhh). Hirveä väsy ja ihan outo olo. Ei vieläkään voi käsittää, että olen täällä. Huomenna sitten töihin!

Ps. Älkää liikaa suivaantuko epäeettisistä ohjeistani :)

4 kommenttia:

 1. O-ou, kuulostaapa hankalalta! :D Ite pitäisi parin viikon päästä suunnata lontooseen megahalpisyhtiöllä ja varmaan menee koko homma ihan päin perää juurikin näiden byrokratioiden takia, ite kun ei juuri oo tullu matkailtua. Täytynee tästä napata heti pari vinkkiä. :D

  http://poptartdame.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, riippuuhan se yhtiöstä millä lentää ja eivät kaikki ole niin tarkkoja. Ryanair taitaa olla tällä hetkellä se pilkunviilauksenkingi. Onnea reissuun ja kikkailuun :)

   Poista
 2. Hahaa! kiitos kovasti vinkeistä! :D Ite panikoin tällä hetkellä puolen vuoden vaihdon jälkeen ton Ryanairin 20kg rajan kanssa. Kaikki turha ja sellanen mitä vaan pystyy heittämään pois on jo heitetty ja vielä olis 3 kg ylimäärästä, jonka jaoin jo rinkan ja laukun kesken. Mut kiitos vinkkien, otin takin pois laukusta, laitoin kaks takkia sisäkkäin mitkä voin kantaa kädessä ja laitoin vielä hihoihin parit housut.. Joten toivotaan että näillä selvittäis.. :D

  VastaaPoista