sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Ulkomaille muuttajan aakkoset

Lauanatai-ilta aiheutti hieman tylsistyneisyyttä, joten päätin sitten alkaa väsäämään tämmöistä. Ajatuksen kulku on hieman samaa kuin lauantaiaamun tentissä eli asiat eivät oikein yhdisty. Eli tuolta saattaa puuttua paljon olennaista. Ja koska suomen sanavarasto on välillä aika suppea, niin tämä on tämmöistä Finglishiä noiden aakkosten kanssa.

A - Aikaerot. Etenkin jos muuttaa Euroopan ulkopuolelle, saattaa aikaerot joskus vaikuttaa elämään aika paljonkin. Koska ja missä ja mikä aika? Tässä 2 tunnin eron päässä kun asuu niin on jotenkin oppinut elämään kahdessa ajassa. On se aika, jolloin Suomi toimii ja sitten me tulemme täällä perässä.

B - Plan B. Reissatessa ja ulkomaille muuttaessa usein kohtaa odottamattomia tilanteita, jolloin on hyvä vetäistä hatusta varasuunnitelma. Semmoista ei aina ole, mutte tarpeen tullessa semmoisen kyllä keksii.

C - Celsius. Joo, nää ei-suomalaiset-kirjaimet on haastavia. Kun muuttaa Suomesta vaikkapa.. no jonnekkin todella lämpöiseen, niin kannattaa harkita kaksi kertaa, että ottaako niitä villakalsareita mukaan vai ei. Ja kun muuttaa Turkkiin niin kannattaa silti ottaa pipo ja lämmintä vaatetta. Jo yhteen lukukauteen mahtuu monta säätä ja lämpötilaa. Jos nyt sitten unohtuu tämä, niin hyppää kohtaan O, jossa lisää vinkkejä.

D - Decisions. Päätökset ovat olennainen osa tätä ulkomaille muuttoa. Ensinnäkin pitää päättää, että nyt sitä mennään. Matkanvarrella tulee varmasti lisää muita päätöksiä, mutta usein kohta G auttaa tässä. Tai sitten ei.

E - Experiences. K meni jo, eli Kokemukset ulkomailla asumisesta voivat olla ihan laidasta laitaan. En ehkä surisi näitä kamalasti etukäteen, koska vaikka kuinka yrittäisi, niin kaikkeen ei voi vaikuttaa. Ulkomailla asuminen voi olla elämän parasta aikaa, jolloin sinne vain haluaa jäädä. Se voi myös olla kurjaa, yksinäistä ja ahdistavaa, jolloin ehkä kannattaa harkita vaihtoehtoja uusiksi.

F - Fooood. Ah-tämä-niin-ihana ihmisen perustarve. On varmasti jännittävää muuttaa uuteen maahan ja päästä kokeilemaan kaikkia uusia kulinaristisia nautintoja. Vai oliko sittenkään? Kalan silmät, kuoriaiset, lampaan vatsa.. Mitä näitä nyt onkaan. Onneksi jokaisesta maasta varmasti löytyy herkut kuten myös ne arkiset ateriatarvikkeet. Mutta hyvin usein näissä asioissa pitää hieman joustaa ja tyytyä korviikkeeseen kotimaan perustuotteen sijaan. Entä kun joka kaupassa ei olekkaan enää ruistuotteita, rahkaa tai raejuustoa? Tai entä tietyt brändit? Oltermanni? Fazer? Koska tämä ruoka nyt on yksi elämän peruskivistä, niin se saattaa aiheuttaa hieman harmaita hiuksia, mutta samalla avata silmiä uusille herkuille ja tavoille.

G -  Google, se kaiken tietäjä. Ulkomaille muutettaessa Googlesta tulee paraskaveri, koska sieltä sitä infoa löytyy. Itse en edes tunne muita hakukoneita. Google is my god.

H - Hyvästit. Eihän se lähtö aina ole lopullista, mutta ulkomailla asuessa näitä kokee aika usein. Jatkuvasti pitää olla sanomassa jossain päädyssä näkemiin. Tietysti tässä on vastapainona se uudelleen näkeminen ja kaikki siihen liittyvä ilo. Erasmulaisena itse en joutunut pahemmin hyvästelemään, mutta tiedän ihmisiä, joille se on ollut rankka paikka.

I - Ikävä. Juu, se iskee välillä. Ensimmäinen kerran kunnolla koin koti-ikävän syksyllä Istanbulissa. Näitä asioita ehkä kannattaa miettiä jo etukäteen ja vaikka luulee, ettei tule ikävä, niin se on aika kurjaa siinä vaiheessa kun se päälle iskee.

J - Joulu. Ulkomailla asuessa joskus joutuu viettää jouluja poissa kotoa :( ja joskus jopa kulttuureissa, joissa koko juhlaa ei edes juhlita.

K - Kulttuuri. Monen teorian mukaan Suomessa ja Britanniassa on suhteellisen samanlaiset kulttuurit. Niin kuin monessa muussakin Euroopan, etenkin pohjoisemman osan, maassa. Mutta näin ei ole. Täällä kieli on ihan eri, rituaalit, tavat toimia, uskonto.. Niin moni asia on erilaista. Tämä ero saattaa usein johtaa kulttuurishokkiin. Eli ikävän lisäksi, myös erilaisen kulttuuri kohtaaminen voi aiheuttaa kurjaa oloa. Itse en uskonut näin käyvän, mutta vuoden kun olisin asunut Englannissa niin Skotlanti aiheutti kulttuurishokin. Siinä nyt oli kyllä tilannetta hieman päällä ja elämä muutenkin sekaisin..

L - Lennot. Tämä on aikaa ja rahaa tuhlaavaa ja tosi usein pitää miettiä, että onko se lento sen matkan arvoinen. Mutta ulkomaille muuttaessa pitää valmistautua lentämään. Ja usein lentämään jopa kiireisinä aikoina, kuten jouluna ja pääsiäisena, jolloin kaikki muutkin haluavat matkustaa ja kaikki ovat stressistä kärttyisiä. Itselläni on melkein aina ainakin yksi ostettu lento odottamassa.

M - Matkustus. Ei pelkästään sinne kohdemaahan ja kaupunkiin, mutta sieltä saattaa olla paremmat yhteydet muihin maihin. Lennot saattavat olla halvempia tai maan sisäiset reissu kiinnostavia. Itse tein juuri Skotlanti-roadtripin ja Turkissa tuli käytyä muutamassa aika mahtavassa paikassa. Lontoon läheisyydessä asuessa taas tuli sitten lennettyä esimerkiksi Kanarian saarille naurettavan halvalla.

N - ööö Nauru? Joo, muista nauraa. Itsellesi, muiden kanssa ja kaikelle. Kulttuurin, kielten ja kaiken muun tuntemattoman kanssa tulee aina jotain kommelluksia. Toivottavasti ei niin vakavia, ettei voisi nauraa :)

O - Ostaminen. Viisampaan viitaten: Jos vain lompsa on mukana, niin ostat sitten sen mikä unohtui. -Äiti.
Sinänsähän tässä on logiikkaa. Ja usein maiden välillä ravatessa saa olla ostamassa peruskosmetiikkaa toisella kädellä ja toisella taas sitten olla heittämässä edellisiä pois jo ennen loppumista. Tämä on tietysti ärsyttävää tuhlausta, mutta minkäs teet jos Suomeen lomalle mennessä unohtuu kasvovesi tai hammasharja. Tai ei sillä äitillä ollutkaan sopivaa hoitoainetta. Ostaminen tietysti myös vaikuttaa seuraavaan kohtaan, eli Pakkaamiseen. Ulkomailla asuessa saattaa olla parempi valikoima, erilaiset trendit tai vaan simppelisti halvemmat hinnat. Ja kun tarpeeksi ostelee, niin se laukku pikku hiljaa alkaa uhkaavasti täyttyä. Eli sitä ostelua kannattaa harkita jo aika alussa.  Olenko jäämässä tänne vuosiksi vai palaanko Suomeen tai lähdenkö jonnekkin muualle? Tuleeko joku käymään, joka veisi osan mukanaan? Ehdinkö itse viedä lomilla? Tähän kohtaan voin todellakin todeta, että been there, done that. Tämä on mun arkea, huoh.

P -  Pakkaaminen. Jep. Tämä on haastavaa ja päätä raastavaa. Pitää sopeutua vuoden aikoihin, pitää saada juuri ne tuskin koskaan käytettävät lempparikengät mukaan ja pitää muistaa kaikkien ihanien vaatteiden keskellä myös ne perusvaatteet. Ja painorajahan tässä tulee vastaan. P sopisi myös painorajaksi. Argh. Tämä on varmaan muuttajan suurimpia murheen aiheita.

Q - Questions. Ulkomaille muuttoon liittyy niin kamalan paljon kysymyksiä. Joskus niihin on selkeät vastaukset, joskus niitä pitää metsästää ja joskus ei vain tiedä ennen kuin kokeilee. Nämä voivat olla arkisia ja käytännön asioihin liittyviä tai sitten emotionaalisia ja ajatuksia herättäviä. Saanko ulkomailla opiskellessa tuet? Selviänkö siellä yksin? Miten toimia jos jokin menee vikaan? Kyllähän arkielämä on muutenkin täynnä kysymyksiä, mutta ulkomaille muutto on usein  hyppy tuntemattomaan, joka tietysti herättää paljon kysymyksiä.

R - Raha. En todellakaan väitä, että ulkomaille muuttoon tarvitsee rahaa erikoisemmin. On vain ymmärrettävä, että lennot maksaa ja asuminen saattaa olla eri hintaista (siis jopa halvempaa). Myös opiskelijalle tulee usein vastaan kaikkia maksuja, joita ei ehkä Suomessa ole tottunut maksamaan (ei onneksi täällä). Ulkomaille tietty voi muuttaa myös töihin, jolloin rahaa sitten virtaa sisään (toivottavasti enemmän kuin menee). Silti palkat ovat erilaisia ja verot ovat erilaisia. Rahaan liittyy myös kysymyksiä pankkitilin hankinnasta, valuuttakursseista sekä turvallisuudesta.

S - Sosialisointi. Tähän tietysti yhdistyymyös tuo K eli Kulttuuri. Ulkomaille muutettaessa voi joskus hieman mietityttää miten saada kavereita, jos pitää kommunoida täysin vieraalla tai haastavalla kielellä. Tai vaikka ihan tutullakin. Sosialisointi eri kulttuureiden kanssa on myös haastavaa. Vitsit ovat erilaisia, arkiset rituaalit erilaisia ja vain koko elämä saattaa olla niin erilaista. Tämän vuoksi olisikin hyvä tutustua maan kulttuuriin hieman etukäteen. Erasmuslaiset tuovat tähän pakkaan ihan uuden käsitteen ja se multikulturellinen meno vasta mielenkiintoista onkin. Mutta sosialisointi on tärkeää ja sitä kautta voi mahdollisesti kiintyä maahan ihan eri tavalla.

T - Turvaverkko. On ihan hyvä rakentaa oma turvaverkko sinne uuteen maahan ja paikkaan. Vaikka kuinka sitä tansittaisiin ruusuilla, niin kyllä ne piikit joskus pistelee. Eli alamäkien kohdalla saattaa tarvita tukea ja hankaluudet on helpompi kohdata, kun ei ole yksin. Toisaalta, onhan Suomi vain puhelinsoiton tai lennon päässä.

U - Unelmat. Ulkomaille muutto saattaa olla unelma ja unelmia kannattaa tavoitella. Ei mulla tästä muuta.

V - Vakuutukset. Onhan ne kunnossa? Ketuttaa, jos joku kävelee kulman takaa ja lyö hampaat irti ja leuan pois paikaltaan. Ja ketuttaa vielä enemmän, jos tällä hetkellä juuri ei ollut vakuutukset kunnossa. (Yhelle suomalaiselle kävi viime vuonna noin.) Vakuutuksiin liittyy myös tietty pienemmät onnettomuudet, matkustaminen ja tavaroiden turvaaminen.

X -Xtreme. Ei kai tästä muuta. Ps. X ei oo helpoin kirjain :D

Y - Yhteydenpito. Omien kokemuksieni mukaan tässä toimivat parhaiten Facebook, Skype ja kaiken maailman Whatsappit. Ainiin ja tietty vanha kunnon sähköposti. Soittaminen ja tekstaaminen saattaa olla aika tyyristä, mutta yhteydenpito on omasta mielestäni tärkeää. Etenkin jos perhe, kaverit ja puoli elämää löytyy toisesta maasta. Myös tuo uusi älypuhelimeni helpotti asiaa hurjasti. Jos olisin osannut aavistaa rakastumiseni ja sen käytännöllisyyden niin olisin ostanut moisen kapistuksen jo heti ulkomaille muuttaessa.

Z - zebra?  zoo? En kyllä tiiä. Ehdotuksia?

Ä -  Ärsytys. Joo, tuttu tunne. Joskus kaikki täällä vaan ärsyttää. Ihmiset, ruoka, tavat toimia, kieli, sää.. You got the point. KAIKKI. Mutta onneksi tätä ei tapahdu turhan usein. Ja jos tapahtuu kannattaa niin kannattaa palata kohtaan K eli miettiä onko kohdannut  kulttuurishokin. Ja sitä kautta mahdollisesti kohtaan E, eli kokemuksiin. Onko tämä nyt sitten sitä mitä haluan?

Ö - Öykkäröinti. Älä öykkäröi. Ulkomailla asuessa on hyvä pitää kotimaan mainetta yllä :) KUN se Suomi voittaa sen lätkämestaruuden tossa reilun viikon päästä, niin ulkomailla asujat muistakaa, että alasti suihkulähteissä kylpeminen saattaa olla normaalia juhlahumua Suomessa, mutta ei ehkä kaikkialla muualla.

Aikamoinen tehtävä! Saa ehdotella uusia kirjaimia :) ja ainiin, älä ota sitä vakavasti.

2 kommenttia: