torstai 6. syyskuuta 2012

VÄLIVUOSI ENGLANNISSA

Vaikka blogini voikin aika selkeästi nimetä lifestyle-blogiksi, joka sisältää paljon diipadaapaa niin välillä on kiva kirjoittaa jotain hyödyllistäkin. Viimeisen  puolentoista vuoden aikana olenkin huomannut, että postaus opiskelusta Skotlannissa on ollut yksi eniten näyttöjä saaneista jutuista. Sitä kautta olen saanut myös yhteydenottoja ja kyselyitä liittyen elämään Skotlannissa. Ja se on mukava tunne, kun on voinut olla jollekkin avuksi. Siksipä ajattelin nyt kirjoittaa toisesta asiasta, josta aikoinaan tuli myös jonkun verran yhteydenottoja. Eli työskentely Britanniassa/välivuosi Britanniassa. Eli jos ei aihe innosta niin suosittelen skippaamaan.

Bloginihan alkoi aikalailla tasan tarkkaan 3 vuotta sitten, kun hyppäsin koneeseen ja lensin Lontooseen. Aluksi olin kolme viikkoa töissä erittäin pienessä kylässä lähellä Oxfordia, sen jälkeen suuntasin Tadworthiin Surreyn maakuntaan ja viimeisen Englanti-kesäni vietin Epsomissa/Tadworthissa työskennellen. Näistä jutuistahan voi lukea enemmän, kun kelaa sinne kolmen vuoden taakse. Olenkin alkanut hieman editoimaan ja korjailemaan sen aikaisia tekstejä, koska niissä kirjoitukseni on hyvin arkista, epäselvää ja epävirallista. Blogihan alkoi ns. päiväkirjana vanhemmille ja muille läheisille. Ehkä tämän hetkinen työnkuvanikin on saattanut vaikuttaa näihin sisältöpaineisiin. Olen myös aiemmin, hieman ehkä negatiivisemmissa tunnetiloissa kirjoittanut ajatuksiani kyseisestä vuodesta, että kannattiko välivuosi. Jos luette tuon jutun, niin älkää ottako sitä liian kirjaimellisesti, koska kirjoituksen ajankohta ei ollut ehkä helpoin elämässäni.

Eli miksi lähteä Iso-Britanniaan ja mitä siellä sitten tekisi?
Hyvin usein välivuotta pitävät (suomalaiset) lähtevät au pairiksi ja itsekkin suunnittelin ensin sitä. Siinä on varmaan hyötynsä, mutta oman kärsimättömyyteni vuoksi päätin lähteä ravintola-alalle. Vaikka kyllä sielläkin olisi tarvittu sitä kärsivällisyyttä. Etsin aika kauan töitä eri sivustoilta, kunnes huomasin muutaman hyvän (näin 3 vuoden jälkeen piti hieman Googletella löytääkseen..).

Oman työni löysin tältä Workabout-sivustolta. Hauska huomata näin 3 vuoden jälkeen, että sivu näyttää ihan samalta ja töitä näyttää yhä olevan. Koin tämän sivuston parhaaksi omalla kohdallani, koska työt alkoivat pian ja olivat pääasiassa ravintola-alalta. Vaikka suurin osa työpaikoista sijaitseekin Lontoon lähellä, niin sivusto tarjoaa koko maan kattavasti. Ja tuosta alkamisajankohdasta voisin todeta sen verran, että juuri tämmöiset live-in tyyppiset ravintola-/hotellityöt alkavat erittäin lyhyellä varoitusajalla. Itse stressailin asiaa koko kesän ja vasta viimeisinä viikkoina aloin löytää sopivia ilmoituksia.

Tietysti on paljon muitakin sivustoja, kuten yleishyödyllinen Gumtree. Näiden kahden lisäksi suosittelen ihan vapaasti etsimään erilaisia paikkoja hakukoneista, koska juuri se mikä minulle oli sopiva, ei ehkä ole muille sopiva. Itselläni oli tavoitteena live-in työ. Tästä voikin siirtyä seuraavaan eli..

Missä sitten asun?
Erittäin moni työpaikka tarjoaa asunnon ilmaiseksi, vaikka muistaakseni säädäntö muuttui juuri silloin 2009-2010, että siitä pitäisi periä joku pieni maksu. Ja tämä usein ilmaistaan ilmoituksessa, eli silloin kysessä on live in-job. Asunnontarjoaminen on kuitenkin omasta mielestäni aika suuri plussa, mutta suosittelen kyselemään siitä hieman tarkemmin. Missä se on? Jaatko sen jonkun kanssa? Onko lämmitystä? Montako asuu? Onko nettiä? Itse asuin kaikissa työpaikoissani joko B&B:n pienimmässä huoneessa, ravintolan yläkerrassa tai pubin takapihalla olevassa vajassa (jep, se oli melkein kuin vaja..). Yhdessä mulla oli naurettavan pieni huone, yhdessä taas iso ja kolmannessa jaettu. Toisessa netti, toisessa ei. Yhdessä ei saatu pitää lämmityksiä päällä kuin tiettyyn aikaan ja toisessa viima ei vetänyt sisälle asti. Se mikä Suomessa asuessa on itsestäänselvyys, ei tuolla Briteissä asuessa ehkä ollut. Ja tietysti ylläpitäjät haluavat pitää kustannukset minimissään, joten asumus voi olla suhteellisen alkeellinen verrattuna siihen mihin on ehkä tottunut. Voisin tiivistää: be prepared for absolutely everything. Niin ja jos nyt kuitenkin joudut etsiä asuntoa itse, niin suosittelen ehkä katselemaan tuolta Gumtreen asunto-osiosta. Britanniassa on paljon valmiiksi sisutettuja asuntoja. Samaiselta sivustolta etsin viime keväänä Aberdeen-asuntoni.


Entä saanko palkkaa? Kuinka paljon työskentelen?
Yleensä saa palkkaa. Riippuu tietty työnkuvasta ja paikasta. Itse sain ensimmäisessä paikassa muistaakseni noin 135 puntaa/vk ja tein naurettavan pitkiä päiviä, noin 10h ja 6 päivää viikossa. Toisessa paikassa sain 145 puntaa/vk + tipit (noin 20e) ja tein viittä päivää viikossa hieman vähemmillä tunneilla. Viimeisessä paikassa maksoin jopa veroja ja tienasin tuntipalkkaa muistaakseni noin 5.80 puntaa/tunti + tipit. Viimeinen työ olikin aika tienesti, koska se, kuten muutkin työt, tarjosivat ilmaisen asumisen sekä ruuat. Viimeisessä paikassa tein vaihtelevasti duunia, mutta tunteja kertyi hyvin ja suhteellisen inhimillisestikkin.


Kannattaako lähteä?
Kannattaa! Oma asenteeni oli, että aina pääsee takaisin ja niinhän sitä pääseekin. Ja vaikka kyseessä olikin aika rankka vuosi niin se oli täynnä myös paljon ihania asioita, kuten kielen oppiminen, ihastuminen, rakastuminen, matkustamista, henkisesti kasvamista, sopeutumista ja kaikkea mitä vain voi kuvitella, kun elämänhaluinen nuori nainen lähtee pois kotimaastaan. Eli suosittelen suuresti, mutta valmistaudu koti-ikävään, kulttuurishokkiin, epäonnistumisiin ja kaikkeen muuhun odottamattomaan. Näiden vaikeiden hetkien välissä on kuitenkin varmasti paljon hyvääkin. Ja jos ei Britannia nappaa, niin lähde kauemmas, itse kun en saanut sitä aikaiseksi! Opi kieliä, nauti rannoista, kävele auringonlaskuun. Elä unelmiasi!

välivuosi

Huh, olipa paljon asiaa. Eilen kun aloin käydä läpi ihan ensimmäisiä postauksia niin palasin jotenkin siihen aikaan ja paikkaan missä olin juuri silloin kolme vuotta sitten. Toivottavasti joku tosiaan hyötyy tästä ja jos jäi kysyttävää, niin pistäkää vain sähköpostia (löytyy sivusta) tulemaan! Otan myös ruusut ja risut vastaan :)

Lisäyksenä vielä se, että mielipiteeni ja neuvoni ovat perustuneet omiin kokemuksiini. Monella muulla on varmasti erilaisia kokemuksia :)

8 kommenttia:

 1. Hei,

  kiitti postauksesta, tuli todellakin tarpeeseen. Olen suunnitellut lähteväni keväällä Britteihin, mutta ajatukset matkasta ovat aika sekavat. Toisaalta olen innoissani (tätähän olen jo odottanut monta vuotta), mutta toisaalta, miten pääsen ylipäätään lähtemään? Työpaikan etsiminen on stressaavaa, kun ilmeisesti esim tarjoilijoita haetaan vasta myöhemmin eikä kolme kuukautta ennen. Mitä mieltä olet muuten Allianssin hotellityö-ohjelmista? Tuntuvat turhalta rahastukselta, mutta toisaalta työpaikka järjestetään valmiiksi... Ja muuten, oliko sulla minkälaista työkokemusta ennen kuin pääsit töihin? Voinko mielestäsi saada helposti tarjoilijan töitä, vaikka ei mulla olekaan kokemusta asiakaspalvelualalta?

  Välillä vaan ahdistaa, kun on ekaa kertaa yksin lähössä ulkomaille. Ja anteeksi tämä kauhean pitkä viesti, mutta on kiva saada lukea sun ulkomaan kokemuksista: )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Eevi,
   kiva, että voi olla avuksi :)

   Ihan ensimmäiseksi sanon, että en valitettavasti tiedä yhtään tuosta Alliansista eli oma kokemukseni on perustunut juuri semmoiseen stressaavaan työn etsimiseen ja arvaamattomuuteen. Itsellänihän kävi niin, että löysin työn, josta en sitten tykännytkään ja muutin kolmen viikon päästä toiseen paikkaan. Tuntui, että kun on jo maassa niin sitten voi se duunin etsiminen olla helpompaa. Ja silloin kun olin siellä, niin niitä töitä kyllä oli, lamasta huolimatta, mutta niin taisi olla hakijoitakin. Jos sulla ei oo tarkkaa aikataulua, että milloin lähteä ja milloin palata, niin voitko tehdä pikaisen lähdön kuukauden sisällä? Sitten kun työ osuisi kohdalle niin buukkaisit lennot ja lähtisit.

   Itselläni ei ollut yhtään tarjoilijan kokemusta, olin vain ollut leirintäalueella tekemässä pitsaa ja tarjoilemassa olutta. Briteissä niitä ei kyllä kiinnostakkaan se kokemus, välillä ei näköjään ollut kielitaidollakaan mtn väliä. Eli voit oikeasti saada tarjoilijan työn, vaikka ei ookkaan kokemusta :)

   Ja hei, kannattaa vaan nyt lähteä. Ajattele ulkomaille muutto lyhyenä ajanjaksona, josta voit vain hyötyä. Ja jos kaikki menee nyt ihan pieleen tai et vain millään sopeudu, niin AINA voi oikeasti palata takaisin. Uskon myös, että tuut tutustumaan siellä moneen muuhunkin ihmiseen, joka on lähtenyt reissuun ihan yksin. Eli mä oikeesti kannustan lähtemään ja jos sulla on jotain kysymyksiä tai ajatuksia lisää niin pistä vain viestiä tänne tai sit blogin spostiin, jonka osoite löytyy tosta sivusta :)

   Poista
 2. Hei taas,

  Ajattelin nyt hetken hiljaisuuden jälkeen kysellä vähän lisää, kun oon vaihteeksi vähän toiveikkaampi. Ainoa ongelma tässä lähdössä on oikeastaan (työpaikan lisäksi) asunto, josta joutuisin maksamaan turhaan vuokraa. (Poismuutto on vähän hankalaa, koska porukat asuu toisella puolella Suomea.)

  Mutta jos kuitenkin päätän hakea töitä, niin onko sulla jotain erikoisvinkkejä työhakemukseen&CV:hen, eli miten itse teit kyseiset jutut? Oliko sulla jonkinlainen työhaastattelu?

  Mulla oli kyllä paljon kysymyksiä, mutta nyt on ihan tyhjä pää...No, kyselen sitten myöhemmin taas lisää: )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Periaatteessa laitoin CV:n ja työhakemuksen niin kuin Suomessakin. Kannattaa kuitenkin varmaan painottaa enkun taitoa ja mainita jos on edes jotain kokemusta jostakin asiakaspalveluun liittyvästä. Ensimmäisiin kahteen paikkaan kaikki tapahtui pääasiassa sähköpostin kautta, vasta viimeisessä kävin työhaastattelussa. Eli riippuu hyvin paljon paikasta ja siitä, että mitä he työntekijältään vaativat/odottavat.

   Oletko miettinyt, että alivuokraisit asuntosi siksi ajaksi? Etenkin, jos lukuvuosi olisi alkamassa niin olisi varmaan niitä vuokralaisia :)

   Poista
 3. Moi (pitkästä aikaa)!

  Alivuokraus ei onnistu, kun se ei vuokranantajalle käy. Mutta ei se mitään, mä nyt oon muutaman kesän aikana saanut rahaa kokoon, että säästöistä saan vuokran maksettua. Ei tämä suunnitelma nyt asuntoon saa kaatua: )

  Tai no, mulla ei vielä ole kunnon suunnitelmaa, jos sitä nyt voi ollakaan. En oikeastaan ole saanut tehtyä mitään erikoista asian eteen. (Kiirettä voi kai aina syyttää?) CV:n olen kyllä aloittanut, mutta eipä sitten muuta ole tullut tehtyä...

  Mitä muuta nyt voi tehdä, kuin katsella ilmoituksia ja tehdä tuo CV? Koska pääsen vasta tammikuussa lähtemään, niitä työpaikkailmoituksiakin kannattaa varmaan katsoa vasta joulukuussa.

  Joiltakin sivuilla puhutaan jostain NI-numerosta, se pitää ilmeisesti hankkia?
  Ja kaipa pelkällä Visa Electronilla pärjää Briteissä? Jotkut eivät kuulemma uskalla yhdellä kortilla lähteä ulkomaille...

  Tälläisiä asioita olen tämän kuukauden aikana pohdiskellut: )

  VastaaPoista
 4. Moikka,
  outoa mielestäni, ettet saa hankkia asuntoon alivuokralaista :o

  Kannattaa niitä hakemuksia tosiaan alkaa lähetellä, jos vastaan tulee sopiva työ. Mutta tottahan se on, joulukuussa on varmaan eniten tarjolla.

  NI-numeroa, eli National insurance numberia tarviit pääasiassa verotukseen. Se kannattaa hankkia heti kun pääset sinne, ettei sinulta peritä kamalan korkeaa veroa. Siihen tarvii jonkun työtodistuksen, että kannattaa surra tätä vasta sitten, kun olet Briteissä. Osa paikoista saattaa maksaa myös pimeästi, jolloin he eivät edes kysele tuon NI-numeron perään. Parempihan se kyllä on, jos asiat tehdään laillisesti. Täällä lisää tietoa numeron hankinnasta: https://www.gov.uk/national-insurance-number

  Selviät varmasti pelkästään Electronilla, ellei työpaikka maksa sitten palkkoja tilille. Yleensä suostuvat maksamaan vain brittitilille. Mutta tilin avaus on helppoa ja ilmaista, joten yleensä se kannattaa avata, vaikka olisikin maassa vain muutaman kuukauden. Ei ainakaan tarvii kantaa rahoja sukanvarressa :D

  Mutta joo, jännä kuulla miten tää kaikki etenee sun osallas :)

  -Jenni

  VastaaPoista
 5. Moi,
  joo, on munkin mielestä mielenkiintoista nähdä, miten tässä käy: )

  Pieni paniikki alkaa nostaa päätään, mutta on mulla toisaalta aikaa ensi syksyyn asti. Mieluiten tietysti lähtisin niin pian kuin mahdollista.

  Muutama CV on lähetetty, mutta vielä ei ole mitään kuulunut. Kun hait työpaikkaa, oliko sulla suosittelijoita? Aika useassa ilmoituksessa kun pyydetään suosituksia...

  Olen myös pohdiskellut minkälainen kuva olisi hyvä. Noihin hakemuksiin olen laittanut passikuvatyylisen hymykuvan, mutta onko sillä oikeastaan väliä, kunhan on edustava? Millaisen itse laitoit?

  Ja niin, vielä työhakemuksesta lisää: useissa ilmoituksissa pyydetään vaan CV, mutta luultavasti kannattaa se covering letterkin laittaa, vai mitä luulet?

  Kiitos, kun jakselet vastailla. Kiva kuulla kysellä sellaiselta, jolla on kokemusta asioista: D

  Ja muuten, hyvää joulua & uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   suosittelen tosiaan, että kirjoitat sen cover letterin jokaiseen hakemukseen. Itelläni oli joku perusviesti, jota muokkasin aina vain hieman paikasta riippuen. Ja muista kehua itseäsi ja sanoisin, että jopa liioittelu on tuolla Briteissä sallittua. Jos Englantisi on hyvä, sanot että se on erittäin hyvä ja jos sinulla on hieman kokemusta alalta niin sanot, että sinulla on hyvät taidot ja kehityt nopeasti. Suomalaisena aina väittää olevansa huonompi kuin oikeasti on. Niin ja itelläni ei tainnut olla suosittelijoita, eikä niitä työtodistuksiakaan pahemmin kyselty.

   Kuvasta sen verran, että laitoin jonkun ihan tavallisen kuvan. Mieluiten tietty just joku pirteä, koska asiakaspalvelijaahan he hakevat :)

   Ilmoittele, jos joku nappaa! Ja jouluja ja uusia vuosia sinnekkin :)

   Poista