tiistai 9. lokakuuta 2012

Paperisotaa

Huomasin juuri, että junissa toimiva opiskelijakorttini meni vanhaksi viime kuun lopussa ja olisin lähdössä nyt viikonloppuna Pohjanmaalle. Joku sanoisi, että menet vain VR:n toimistoon ja hankit uuden. Minä vastaisin, että ei ole niin helppoa, jos opiskelee ulkomailla. Olen siis nyt tässä 45 minuuttia miettinyt, että millähän todistaisin opiskeluni tälle Suomen valtiolle tällä kertaa. Sähköposti on aina varma paikka pitää kopioita tallessa, mutta siinä vaiheessa kun on muutama eri osoite niin syntyy ongelmia. Olen nyt etsinyt skannattuja todistuksia henkilökohtaisesta sähköpostistani, yliopiston sähköpostista ja osa on jo työsähköpostissanikin. Jotain taisi jäädä Bogazicinkin sähköpostiin. Ja kaikki tämä tuloksetta. Hmph.

No entä ne paperiversiot? Kaikki uusimmat löytyvät täältä, mutta koska kaikki on yleensä saapunut vanhempieni postiin (ennen tätä syksyä) niin siellähän ne minua odottavat. Nyt olen äitin avulla onneksi saanut jotain todistuksia hoidettua esimerkiksi Kelalle. Tietysti organisoivampi tekniikka olisi parempi, mutta äh, näitä todistuksia ja papereita ja kaikkea tulee koko ajan. Ja sitten suunnilleen mikään ei voi todistaa juuri sitä asiaa mitä Kela tai VR tai joku muu haluaa.

Hyvin usein ulkomaalaista opiskelijakorttianikaan ei hyväksytä. Esimerkiksi HSL ei anna alennusta ulkomailla opiskeleville, kuten minulle, vaikka olenkin Suomessa tekemässä työharjoitteluani. Kerran en saanut kuntosalilta opiskelija-alennusta, koska en omistanut suomalaista opiskelijakorttia. Myös Kela vaatii enemmän. Huomaan yleensä ainakin kerran vuodessa, että jahas tuet taas katkesivat, koska en ollut toimittanut jotain ekstratodistusta heille.

Kaiken kukkuraksi yliopistoni näyttää vaativan ekstrapaljon paperihommia. Kaikkea pitää lähetellä edes takaisin, että on varmasti kaikkien allekirjoitukset ja kopiot kaikilla. Skannata ei yleensä saa ja faksia he eivät siellä päässä omista. Työharjoitteluni aluksi minun piti lähettää todistuksia (jotka unohdin kokonaan hehe) siitä, että olen saanut perehdytyksen miten toimia vaarallisissa työolosuhteissa ja mistä pakenen kun syttyy tulipalo ja kaikkea muuta. Kyllähän paloreitit ja muut kuuluvat perehdytykseen, mutta että allekirjoituksineen pitäisi palauttaa? Sitten oli vielä kasa muita papereita, jotka ensin skannasin kiireessä ja sitten vielä postitin paperiversiot. Hyvähän siellä sähköpostin perässä on sitten lukea, että "please consider before you print", koska kuitenkin pitää printata. Hmph.

Noh, nyt siis on Kela- ja VR-kriisi päällä. Sitten vielä puhelinlaskukriisi. En siis kestä, kun asiat eivät toimi ja pitää kuluttaa turhanpäiväiseen tuplana aikaa. Huomenna on onneksi kuitenkin parempi päivä, kunhan hoidan nämä asiat alta pois. Olen vain liian nythetitänne -ihminen ja en kestä klo 23 paineita jostain turhasta, jota en voi hoita juuri nyt.

Eli opetus on, että kun haet ulkomaille opiskelemaan niin varaudu siihen, että saat todistella Suomessa opiskelujasi ehkä jonkun verran enemmän. Toinen opetus on: pidä kaikki tärkeät paperit yhdessä paikkaa, niin selviät tiistai-illan kriiseistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti