keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Skotlantiin vai Suomeen opiskelemaan?

Aikalailla tasan kaksi vuotta sitten tein vertailun siitä, että kumpi on parempi: Suomi vai Skotlanti. Kuten kyseisessä postauksessa toteankin, niin on erittäin vaikeaa lähteä vertailemaan kotimaataan, oikeastaan yhtään mihinkään. Kyseinen postaus on myös hyvin pinnallinen ja puhuu pääasiassa säästä, ruuasta, yms. Tuossa vaiheessa olin ehtinyt asua Skoteissa vasta kuukauden, joten silläkin on ehkä vaikutuksensa.

Ajattelin nyt siis muutaman vuoden kokemuksen perusteella kertoa omat mielipiteeni siitä, että miksi Skotlantiin ja miksi ei Skotlantiin. Siis huom. omasta mielestäni. Hommaa rajoittaa tietysti se, että enhän minä ole lukion jälkeen täällä koto-Suomessa opiskellut päivääkään.

Miksi siis Skotlantiin?
+ Jos nyt vertaa moneen muuhun maahan niin Skotlannissa on ainakin ilmaista opiskella. Kuten mainitsenkin Skotlantiin opiskelemaan -postauksessani niin SAAS kustantaa ja Kela tukee. Eli rahallisesti, teoriassa ainakin, Skotlanti on ihan hyvä vaihtoehto, jos haluaa ulkomaille
+ Kieli: saa opiskella englanniksi. Ja niin tietty saa Suomessakin, mutta on tuommoinen koko elämän täyttävä kielikylpy kuitenkin tehokkaampi kuin vain englannin kieliset luennot.Tämä kieliasia tietysti pätee moneen muuhunkin maahan, ei vain Britanniaan, mutta on silti Skotlanti vs. Suomi -kisassa olennainen.
+ Kokemukset: koen, että omalla kohdallani ainakin olen saanut uralleni hyvän lähtökohdan, koska minulla on nyt kansainvälistä taustaa. Opiskelenhan kuitenkin kansainvälistä liiketaloutta (International Business Management). En voi myöskään mummona muistella menneitä, että kun en mennyt ja en tehnyt ja yhyy. Olen niin monta kokemusta rikkaampi, niin hyvää kuin huonoakin.
+  Omalla kohdallani sinne oli ainakin helpompi päästä. Ei yhtään pääsykoekirjaa, sen sijaan vaan tarpeeksi itsensä myyntiä UCASiin eli sinne hakujärjestelmään.
+ Omalla kohdallani kävi myös niin, että aloin arvostamaan Suomea ja halusin palata tänne. Itse koen sen ainakin plussana, kun nyt osaa arvostaa niitä asioita, jotka täällä Suomessa ennen olivat itsestään selvyyksiä :)
+ Itse myös itsenäistyin ulkomailla asuessa hurjasti. Muutin kotoa pois jo, kun olin 16-vuotias, mutta sitten kun on vieraassa maassa vieraalla kielellä hoitamassa asioita ja tuskailemassa, niin kummasti sitä oppii. Tämä kyllä tapahtui omalla kohdallani jo Englannin välivuoden aikana.
+ Lopuksi voisin todeta, että onhan se jännää lähteä sinne. Siellä on myös parempi sää pääasiassa, vaikka Suomen kesää se ei kyllä voi edes kuvitella voittavansa. Siellä on hyviä skonsseja ja halvempia vaatteita ja erilaisia ruokia. You get the point. Suomessa on taas omat suklaat ja salmiakit ja maksalaatikot. Eli tällä osalla aika plusmiinusnolla.
Miksi ei Skotlantiin?
- Välimatka kotimaahan: lomat menee yleensä Suomeen reissatessa, matkustuskulut, mahdolliset puhelinlaskut, perheestä ja vanhoista kavereista erossa oleminen. Eli yleisesti kaikki mikä välimatkaan liittyy.
- Sopeutumisongelmat/tyytymättömyys: tämä saattaa johtua tuosta ylemmästä. Voi olla, että kyseinen opiskeluaine, maa tai koko homma ei olekkaan itseä varten. Kannattaa miettiä, että mitä haluaa ja miksi haluaa. Jos haluaa ulkomaille asumaan hetkeksi, niin vaihtoehtona on myös vaihto-opiskelut. Jos taas haluaa viettää 3-6 vuotta elämästään toisessa maassa ja on valmis siihen, niin menoks vaan!
-Joitakin tutkintoja ei hyväksytä muissa maissa. Esimerkiksi Skotlannin lakitutkintoa ei katsota kovin hyvällä Suomessa. Skotlannin laki eroaa jopa Englannin lakisäädännöstä, niin mitä olettaa sitten muiden maiden kohdalla. On siis mahdollisesti vaikeampaa palata Suomeen/muualle töihin, jos on valinnut väärän alan väärässä paikassa.
Itse omasta kokemuksestani voisin todeta, että Skotlannissa opiskelu on ollut vain positiivinen kokemus uraani ja tulevaisuuttani ajatellen. Toisaalta sen vuoksi olen viettänyt myös paljon aikaa yksin ja yrittäen tutustua uusiin ihmisiin. Olen myös kaipaillut Suomeen ja tuskaillut virallisten asioiden hoitamisen vaikeuden kanssa. En siis voi sanoa, että se on ollut superduper mahtava juttu, mutta opiskelu ulkomailla on kehittänyt, kasvattanut ja kouluttanut minua. En ehkä edes osaa kuvitella millaista elämäni olisi, jos olisin jäänyt Suomeen. Ehkä tasaisempaa, ehkä tylsempää, ehkä mukavempaa, ehkä sosiaalisempaa. Kenpä tietäis sen.

Kuvat viime toukokuun roadtripiltä Isle of Skyelle, jutut löytyy täältä, täältä ja täältä.

2 kommenttia:

  1. Voi kun kuulostaa tutulta, sekä plussat että miinukset! Oon tosissaan ollu täällä vasta 4 viikkoa, eli en juuri mitään, mutta fiilikset on tällä hetkellä melkein identtiset! :--D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, sinäkin olet löytänyt Aberdeenin :) toivottavasti viihdyt! :)

      Poista