perjantai 12. huhtikuuta 2013

ASUNNON HANKKIMINEN BRITANNIASSA

En ole aikoihin kirjoitellut mitään Skotlannissa elämisestä tai heittänyt kehiin mitään vinkkiniksejä. Ajattelin nyt siis erään aktiivisimman lukijani, eli rakkaan isäni, vinkistä kirjoittaa siitä, että millaista asuminen Skotlannissa ja yleisesti Britanniassa on. Mihin kannattaa varautua? Miten hommat hoituu, tai ovat omalla kohdallani hoituneet? Mikä kannattaa? Olen siis asunut Englannissa lähinnä live-in työpaikoissa, mutta siinä sivussa selvisi paljon käytännön asioita. Skotlannissa taas olen asunut opiskelija-asuntolassa sekä jaetussa asunnossa. Englannin välivuotta käsittelevässä postauksessani kirjoitin jo siitä missä asua, jos lähtee töihin Britteihin. Nyt siis kerron kokemuksiani tilanteessa, jossa muutto johtuu työpaikasta, joka ei tarjoa asumusta tai opiskeluista.

Millaisia asunnot Britanniassa ovat?
Oma kokemukseni on, että asunnot ovat hyvin usein viileitä, kosteita ja hieman aikaansa jäljessä. Suomessa olemme tottuneet eristeisiin, tuplaikkunoihin sekä kuivaan ja lämpimään sisäilmaan. Britanniassa kuitenkin on hyvin yleistä, että seinät tai ikkunat vetävät ja ulkona oleva kosteus saapuu seuraksesi myös sisälle. Englannissa asuessani koin ajoittain aamuja, jolloin hengitys höyrysi ja jolloin lämmitys katkesi kahdeksi viikoksi. Tottakai koin myös aamuja, jolloin lämmitys oli kohdillaan. Etenkin opiskelija-asuntolassa asuessani en muista yhtään päivää, jolloin olisin palellut. Viimeisin jaettu asuntoni Skoteissa oli suhteellisen moderni; meillä oli laadukas suihku, parkettilattiat, tavalliset hanat sekä tuplaikkunat. Silti lämpötila kevään aikana sisällä pyöri ajoittain siinä 15 asteen kieppeillä. En kuitenkaan nyt halua sanoa, että kaikki asunnot ovat siellä huonoja, kylmiä ja kamalia, sillä on siellä hyviäkin. Loppujen lopuksi, olen palellut myös täällä Helsingin asunnossani keskellä talvea kahden peittoni alla.

Mistä asuntoa kannattaa katsella? 
Itse olen todennut gumtree.co.uk -sivuston asunto-osion erittäin toimivaksi. Sieltä löytää kokonaisia vuokrattavia asuntoja sekä jaettuja kämppiä. Sivustolle pystyy myös laittamaan oman Etsitään -ilmoituksen, jonka kautta asuntoa tarjoavat voivat ottaa sinuun yhteyttä. Tätä sivustoa käyttäessä on kuitenkin huomioitava se, että kyseessä on tori.fi -tyylinen sivusto, jonne ihmiset saavat vapaasti laittaa ilmoituksiaan ilman sen suurempaa seulaa. Itse kämppiä katsellessani epäilin muutaman yhteydenoton olevan täyttä huijausta, sillä asunnosta otetut kuvat näyttivät erittäin hotellimaisilta tai yhteydenottaja pyysi minua lähettämään rahaa etukäteen. Olen myös kuullut tilanteista, joissa asuntoa ei päässyt katsomaan ilman ennakkomaksua. Eli kannattaa olla kriittinen ja käydä katsomassa asunto ennen kuin lupaa, sopii tai maksaa mitään! Tietysti asuntoa voi etsiä myös välittäjien kautta. Itse en ole näin koskaan tehnyt, mutta tiedän muutaman kaverini saapuneen kaupunkiin, kävelleen asunnonvälittäjän luo ja saaneen asunnon suht pian. Yleisesti ottaen asuntojen hankkiminen tapahtuu Briteisessä aika nopeasti. Itse muutin jaettuun asuntoon melkein seuraavana päivänä ja myös välittäjän kautta vuokra-asunnon löytäneet ystäväni eivät ole muutamaa päivää pidempään odotelleet.

Entä ne opiskelijoille olevat asuntolat?
Asuntolat ovat mielestäni helppo ja varma vaihtoehto, mutta eivät silti aina se paras. Oman yliopistoni opiskelijoille olevat asuntolat ovat erittäin kalliita ja hinta-laatusuhde ei usein todellakaan kohtaa. Niissä kannattaa myös varautua siihen, että kämppikset ja naapurit tykkäävät erittäinkin villistä ja metelikkäästä opiskelijaelämästä. Etenkin jos itse olet jo kokenut sen juuri 18-vuotta täyttäneen juhlintahuuman. Näissä on kuitenkin plussana se, että jos muutat kauempaa ja et voi käydä katsomassa asuntoja, tiedät asunnon varmasti olevan olemassa. Itselläni vuokra myös sisälsi netin ja kaikki laskut.


Miten asiat käytännössä toimivat?
Me suomalaiset olemme tottuneet sopimuksiin ja siihen, että tiedämme muutosta jo hyvissä ajoin. Itse olen joutunut Kelaa varten pyytämään sopimusta ja loppujen lopuksi itse kirjoittanut sen, sillä vuokranantajani ei tiennyt millainen vuokrasopimus on. Briteissä luotetaan vahvasti suulliseen sopimukseen ja ongelman sattuessa mietitään, että kuka teki väärin.

Muuta huomioitavaa?
Lainsäädäntö Britanniassa on erilainen. Vaikka meille kirjallisen sopimuksen puuttuminen on outoa, on Iso-Britanniassa suullinen sopimus yhtä pätevä. On kuitenkin huomioitava, että jos paikalla ei ole todistajia niin ei suullisen sopimuksen olemassa olemista voi kukaan todeta. Tuttuni vuokrasivat kämpän Aberdeenistä, maksoivat maksut ja sitten hajosi lämmitysjärjestelmä ja vuokranantaja ei vastannut yhteydenottoihin. Heillä ei ollut oikeutta saada maksamiaan takuita takaisin, sillä ilman sopimusta he eivät virallisesti asuneet asunnossa. Kannattaa siis pitää tallessa ainakin vaikka sähköpostit, joissa muutosta ollaan sovittu. Itse kuitenkin vaadin aina sopparin. Toinen asia, josta olen kuullut liittyy vuokralaisten määrään ja siihen montako ihmistä asunnossa saa asua. Tämähän on ihan loogista, mutta ystäväni tapauksessa hän, hänen poikaystävä sekä kaveri eivät olisi saaneet asua kolmisteen 2h+oh asunnossa, ellei ystäväni ja toinen vuokralaisista olisi seurustellut. Myöhemmin pariskunnan erotessa ja pian myös pois muuttaessa, heidän kaverinsa joutui siis etsimään asuntoon uuden pariskunnan, jotta vuokranantaja hyväksyi sen. En tiedä miten yleistä tämä on, mutta heidän tapauksessaan vuokranantaja oli tarkka. Kannattaa siis yksityiseltä vuokratessa kysellä paljon ja tietysti mielellään vaatia sopimusta.

Tässä on nyt kasa omia näkemyksiäni ja mielipiteitäni. Olisi mukava kuulla myös muiden Briteissä, tai vaikka muissakin maissa, asuneiden ihmisten kokemuksia! Menikö kaikki nappiin? Löytyikö asunto helposti? Tuliko vastoinkäymisiä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti