sunnuntai 19. toukokuuta 2013

TERVEELLINEN OMENAPIIRAKKA

Olen lähiaikoina ottanut tavaksi leipoa muutaman kerran viikossa jonkunlaista piirakkaa tai muuta kätevästi pakattavaa herkkua töihin evääksi. Tiedättehän sen kello kolmen ja neljän välillä yllättävän nälän, jolloin maha huutaa sisäänsä mitä vain ruokaa. Luinkin jostain lehdestä, että johonkin tiettyyn aikaan puoli neljän kieppeillä ihminen repsahtaa helpoiten herkkuihin. Niin minäkin aion repsahtaa, mutta omat herkkuni pysyvät järkevinä ja sisältävät paljon hyviä ainesosia, jotka pitävät ruokahalun hiljaisena siihen asti, kunnes pääsen kotiin kokkaamaan. Viime kertaiset mustapapubrowniet tuskin kolahtivat moneen lukijaan, mutta tällä kertaa on vuorossa jotain miljoona kertaa parempaa. Tein tänään ensimmäisen koevedoksen omenapiirakkaa, jonka leikkasin sopivan kokoisiksi paloiksi ja pakkasin folioon. Ja tämä tuskin todellakaan jäi viimeiseksi omenapiirakkaversioksi, oli sen verran succee! (Myöhemmin tekemäni, klassikokseni muodostunut omena tai marjapiiraaseen sopiva piirakkapohja löytyy täältä).

Pidän herkkujen tekemisessä siitä, että ainesosat ovat simppeleitä ja niitä löytyy kotoa lähes aina. Haluaisin esimerkiksi ostaa pähkinävoita, jota tuntuu olevan nykyään jokaisessa herkkureseptissä, mutta en luota itsekuriini tarpeeksi, että voisin sitä kaappiini ostaa. Tällä kertaa kaapistani ei myöskään löytynyt mitään gluteenitonta jauhoa, joten meinasi hieman jännittää, että miten käy jauhottomalle piiraalleni. Hyvin kävi, onneksi.


Resepti meni suunnilleen näin:

1 banaani
½  purkki kikherneitä (n.100g)
1 kananmuna
1 valkuainen
1,5 dl ruis-/kaurahiutaleita
1 - 2 rkl öljyä (esim. kylmäpuristettu kookosöljy)
1 annos (n. 35g) vaniljan makuista heraproteiinia
1 rkl kanelia
1 tl leivinjauhetta
Steviaa oman maun mukaan
Jos taikina on todella paksua, ohenna maidolla
Paloiteltu omena

Survo banaani ja kikherneet sileäksi seokseksi. Lisää kananmuna, valkuainen, mausteet, hiutaleet sekä heraproteiini ja survo seosta vielä hetki. Sekoita (ei enää survoen) leivinjauhe, öljy, paloiteltu omena sekä tarvittaessa maitoa sekaan seokseen. Levitä leivinpaperilla suojattuun (suht pieneen) vuokaan, ripottele halutessasi vielä kanelia päälle ja laita 180-200 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Ota ulos uunista, ihastele aikaansaannostasi ja nauti.

Omaan makuuni tämä omenapiirakka ei edes maistunut millään tavalla terveelliseltä ja hetken jo mietinkin, että mitähän sokeria ja kermaa vahingossa heitin sekaan. On se vaan kummallista miten kaneli ja omena saavat aikaan niin huikean makunautinnon. Jaoin piirakan tosiaan kuuteen osaan ja yhdessä palassa käyttämilläni aineosilla on arvioidusti laskurilla laskettuna 110-120 kcal. Uskoisi, että noilla ravintoarvoilla saisi pienoisen nälän taltutettua töissä, etenkin jos mukaan nappaa vielä palasen täysjyväruisleipää tai jonkun hedelmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti