maanantai 14. lokakuuta 2013

Hammaslääkärikokemuksia Skotlannissa

Juuri kun pääsin uhoamaan nauttivani tästä syksystä elämän pienistä kuopista huolimatta, niin sittenhän niitä kuoppia ilmaantuu. Vieläpä erittäinkin kirjaimellisesti, sillä perjantaina salille kiireessä juostessani hotkin suuhuni (harvinaisen hyvää!) proteiinipatukkaa ja ihmettelin, että mihin valkoiseen muovinpalaseen minä oikein puraisin. Pieni tuhahdus ja nopea ajatus karun asiakaspalautteen antamisesta. Vasta tunnin päästä salilla huomaan, että se ei ollut mikään muovinpalanen vaan lähes 10 vuotta sitten juurihoidetun hampaan paikka. Nyt siinä ammottaa keskellä iso reikä, suorastaan kuoppa.

Viikonloppu meni asian unohtelussa ja stressailussa. Onneksi hammas on juurihoidettu, eli hermojahan siinä ei ole. Juuri tuon kivuttomuuden vuoksi unohdin asian koko ajan ja päädyin mutustelemaan ruokani aina koko kalustolla. Vasta tänä aamuna hammaslääkäreihin soitellessa selvisi, että tuo hammas saattaa haljeta kovinkin helposti.

Tämähän nyt on sitten ensimmäinen hammaslääkärikokemukseni Britanniassa. Vastaan tuli sata kysymystä ja ajatusta. Miten toimii kunnallinen palvelu? Entä kun en ole rekisteröitynyt? Minne näistä kymmenistä hammasklikinoista nyt menen? Googlen avulla löysin pari paikkaa ja vihdoinkin tänä aamuna sain varattua ajan tulevalle keskiviikolle. Tietysti haasteeksi tuli juuri se, etten ole rekisteröitynyt. Kokemukseni mukaan täällä valitaan hammasklinikka ja sitten palvelua pyydettäessä valitaan halutaanko yksityistä vai kunnallista palvelua (NHS). Jos valitaan kunnallinen ja huomattavasti halvempi palvelu, niin täytyisi ensin rekisteröityä ja käydä perustarkastuksessa. Eli minulla on nyt edessä perustarkastus ja katsotaan mitä hammaslääkäri tuumaa. Toinen mielestäni erikoinen asia on se, että amalgaamipaikka maksaa 7 punnasta ylöspäin ja toteutetaan kunnallisen palvelun puitteissa, kun taas valkoinen paikka tulee klinikan yksityisen palveluiden puolelta ja maksaa 70 punnasta ylöspäin. Kertoisiko joku minulle, että missä on logiikka?


Vaikka tällaiset odottamattomat asiat ovatkin ulkomailla asuessa mitä ärsyttävimpiä ja vaikka kuinka pelkään hammaslääkärikäyntejä, niin aion pysyä positiivisena. Otetaan tämä sitten vaikka uusien kokemuksien kannalta!

Lue täältä miten kävi. Tekstissä on myös pari vinkkiä Skotteihin/Britteihin muuttavalle!


2 kommenttia:

  1. Siksi koska NHS ei korvaa valkoisia hammaspaikkoja, jotka ovat kalliimpia kuin mustat paikat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko kommenttisi vastaus tuohon "Kertoisiko joku minulle, että missä on logiikka?" -kohtaan? Ainakin kysymysmuotoni siis toimi heheh. Eihän NHS korvaa tuota mustaakaan paikkaa kokonaan (ainakaan oman kokemukseni mukaan), mutta miksi se ei silti voi tarjota valkoista paikkausta kalliimmalla hinnalla? MIelestäni siis vain hassua, että kaksi samanlaista toimenpidettä tulee eri palvelujen alta :) Mutta, maassa maan tavalla!

      Poista