keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Hammaslääkärikokemuksia Skotlannissa part 2

Muutama päivä sitten avauduin Skotlannin hammaslääkärikäytännöistä ja onnekseni sain tänään huomata, että palvelu pelasi ja hammas hoidettiin ennätysajassa. Aika joka minulle oli varattu, oli siis pelkästään rekisteröitymiseen liittyvä ilmainen tarkastuskäynti. Tarkastuksen jälkeen ihana nuori naishammaslääkäri keskusteli kanssani amalgaamipaikoista sekä meille suomalaisille tutummista valkoisista paikoista, vaikka olinkin jo päättänyt valita sen turvallisemman vaihtoehdon. Yllätyksekseni homma hoidettiin heti putkeen, eikä minulle varattu uutta aikaa, kuten puhelimessa oli aluksi keskusteltu. Sain siis kunnallisen hammastarkastuksen ja yksityisen paikan, vaikka homman hoiti sama hammaslääkäri ja -hoitaja. Kaikista ennakko-odotuksista huolimatta olen siis todella tyytyväinen palveluun, siisteyteen, toimenpiteeseen ja kaikkeen, mitä hammaslääkäripelkoinen ihminen ehtii pohtia jännityksestä tikkusuorana tuolissa maatessaan.

Suosittelen siis jokaiselle, joka Britteihin muuttaa, että rekisteröityy hammashuoltoon mahdollisimman pian. Kiireellisen tarpeen tullessa ei sitten tarvitse alkaa jahkailemaan, että mitä tässä pitäisi tehdä. Jos ei kuitenkaan rekisteröidy ja tarve tulee, niin soittaa hammashuollon hätänumeroon. Hätänumero ja lisää tietoa Skotlannin NHS hammashuollosta (eli kunnallinen palvelu) löytyy täältä.

Palvelua saadessa kannattaa myös aina kysäistä hinta. Esimerkkinä juuri tuo amalgaamipaikka, joka on noin 7-20 puntaa ja taas valkoinen paikka, joka hammasklinikasta riippuen maksaa suunnilleen 70 punnasta ylöspäin riippuen paikan koosta. Olen myös lukenut/kuullut juttuja, että hammaslääkäri on ehdottanut montaa asiaa hoidettavaksi ja loppulaskusta on tullut hurja. Itse ilmaisin heti tarkastuksen alussa, että jos suussani ilmenee jotain muuta toimenpidettä vaativaa, niin haluan mahdollisesti hoidattaa ne kotimaassani.

Britanniassa vähätuloiset, eli yleensä opiskelijatkin, voivat anoa valtiolta tukea hoitoihin. Itse en kamalasti ole perehtynyt tähän, mutta kyseessä on Low Income Scheme (LIS) ja saadakseen tuen täytyy täyttää HC1-lomake etuajassa tai hoidon jälkeen. Lisätietoa esimerkiksi täältä ja täältä. Kannattaa myös tarkastaa, jos vakuutusyhtiösi kattaa hammashoidon ulkomailla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti