tiistai 22. lokakuuta 2013

Vietnamissa matkustaminen

Palataanpa vielä hieman Vietnamin reissuun ja lähinnä maan sisäiseen matkustamiseen. Itse käytin yöbusseja matkustaessa pohjoisesta etelään ja paluumatkan tein kätevästi parissa tunnissa lentäen. Puhun nyt siis vain omista kokemuksistani Vietnamissa, mutta kuulemani perusteella matkustus on hyvin samanlaista muissakin kaakkois-Aasian maissa.

Reissuun lähtiessäni olin päättänyt hoitaa kaikki matkat kätevästi junalla. Olin kurkkinut hintoja netistä ja laskeskellut paljonko matka pohjoisesta etelään tulisi suunnilleen kustantamaan. Hanoissa minulle selvisi, että netissä olevat hinnat eivät pidä paikkaansa ja junaliput ovatkin huomattavasti kalliimpia. Lippuja saisi ostettua halvemmalla juna-asemalta, kun taas matkatoimistot vetivät rahaa välistä. Myös kaikki reissaajat, joiden kanssa juttelin asiasta kertoivat taittaneensa kaikki matkat busseilla. Näin minäkin sitten päätin tehdä.

Millaista matkustaminen bussilla sitten oli? Mielestäni jopa ihan kohtuullisen mukavaa. Olin kuulemieni tarinoiden ansiosta hieman skeptinen, sillä moni kertoi nukkumisen olevan mahdotonta. Odotukseni olivat todella matalalla, joten ensimmäiseen yöbussiin noustessani koinkin positiivisen yllätyksen. Jokaisella oli oma pieni tila joko ylä- tai alasängyssä, penkin sai lähes vaakatasoon ja meille kaikille annettiin viltti. Ensimmäisestä yli 20 tunnin matkasta nukuinkin sitten varmaan lähemmäs 15-17 tuntia. Ymmärrän kyllä, jos moni lähemmäs 2 metrinen ihminen valittaa, ettei uni tule, sillä itse mahduin 162 senttisenä juuri ja juuri makaamaan suorana omassa tilassani.


Miten pitkiä matkat ovat? Hmm, ainakin ajallisesti pitkiä. Tein kaksi noin 20 tunnin bussimatkaa, joista toinen venähti surkean sään vuoksi. Yksi bussimatkoistani oli vain noin 200 kilometriä, mutta aikaa siihen kului noin 6 tuntia. Välillä pidetään myös taukoja erittäin kummallisissa paikoissa riippumatta vuorokauden ajasta. Vaikka bussissa on yleensä myös vessa niin tuntui, että pysähdykset olivat lähinnä toilettitaukoja (ps. ota omat vessapaperit vaikka edellisestä hostellistasi mukaan!). Myös junamatkat ovat ajallisesti aika samaa luokkaa. Nopein matkustuskeino on siis lentäminen.

Mihin kannattaa varautua? Minulla meinasi monta kertaa loppua usko, mutta silti aina pääsin paikasta A paikkaan B. Vaikka itse olinkin ihan ulapalla, niin bussikuskit ja matkatoimistojen henkilökunta olivat harvinaisen kartalla. Kerran sain käteeni bussilipun, jossa ei edes lukenut nimeäni ja minulle ilmoitettiin, että haetaan hostellilta. Ja kuinka ollakkaan, minut todellakin napattiin sieltä kyytiin. Yksi kerta taas kesken bussimatkan aamuyöllä kello 5 kuski karjaisi "Mui Ne!", johon minä vilkutin bussin perältä, että joojoo, sinne olen menossa! ja vastaukseksi sain vain karjaisun "Out!". Odotin mistään mitään tietämättömänä kello viisi aamulla kolmen englantia puhumattoman vietnamilaisen kanssa kadun varressa Nha Trangissa. Jatkobussini ilmestyi kolmen tunnin päästä. Olen kuullut tarinoita, kuinka porukka on jätetty keskelle mitään miettimään, että missäs sitä ollaan ja miten täältä pääsee pois. Itse selvisin loppujen lopuksi siis hyvinkin helpolla! Vinkkini kuitenkin on: ota rennosti, älä stressaa, varaudu kaikkeen ja etenkin siihen, että kaikki ei aina mene niin kuin olet suunnitellut. Matkustusajat ovat todellakin vain suuntaa antavia. Jos matkustat yksin, koita tutustua muihin matkustaviin reppureissaajiin. Et ainakaan jää yksin hädän tullessa!

Maan sisäinen lento taas oli halpa ja helppo. Ostin lennon noin 10 päivää ennen lentopäivää ja maksoin siitä siinä vaiheessa noin 30 euroa. Junista taas valitettavasti minulla ei ole kokemusta. Eräs reissaaja valitsi junan sen mukavuuden vuoksi, mutta päätti sitten jostain syystä hoitaa loppumatkan busseilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti