torstai 21. marraskuuta 2013

Astetta kevyempi kaalilaatikko

Muistan elämästäni tasan yhden kerran, kun olen syönyt kaalilaatikkoa, se oli noin 5-vuotiaana päiväkodissa. Sinä päivänä heti lounasruokailun jälkeen vanhempani tulivat poikkeuksellisesti hakemaan minua aikaisemmin, sillä olimme kai lähdössä jonnekkin reissuun. Muistan sen hetken, kun minulle puettiin pihavaatteita päälle ja ajattelin, että onpa ihanaa päästä päiväkodista jo nyt. Samaan hetkeen liittyy voimakas ajatus juuri olleeseen ruokailuun: onpas kaalilaatikko muuten hyvää. Kyseinen hetki on jostain syystä jäänyt positiivisella tavalla mieleeni, lienekkö kyse sitten kotiinlähdöstä vai kaalilaatikosta. Siitä päivästä lähtien kaalilaatikko on kuitenkin ikuisesti yhdistetty siihen pieneen, positiiviseen ja lämpimään muistoon.


Vaikka rakastan kaalia ja kaalilaatikkokin tuo mieleeni hyvän tunteen, en ole kuitenkaan koskaan sitä tehnyt. Päätin eilen vihdoinkin korjata asian, sillä jääkaapissani kökötti kokonainen kaali ja paketillinen jauhelihaa. Kaalilaatikkohan on todella helppo arkiruoka, joka valmistuu muutamasta perusainesosasta. Oma reseptini perustui perinteisiin ohjeisiin, keskustelupalstojen kommentteihin sekä omiin ideoihini. Aluksi mietin, että korvaisin riisin kvinoalla, mutta koska terveyskaupasta tilaamani tuotteet eivät vielä saapuneet, päätin käyttää tummaa riisiä. Lueskelin myös paljon kommentteja siirapin käytöstä ja mahdollisista tavoista korvata se. Siirappi yleisesti näytti jakavan mielipiteitä, sillä joillekkin se on ihan välttämätön osa kaalilaatikkoa, kun taas toiset eivät käytä sitä koskaan. Itse päädyin lopuksi käyttämään makeutusainetta, mutta makeutuksen voi halutessaan jättää kokonaan pois. Itse kuitenkin koin, että kyllä kaalilaatikossa pieni makeus täytyy olla. Lähdin tavoittelemaan annosta, joka ruokkisi sinkkunaisen pariksi päiväksi ja alla olevalla reseptillä saakin yhden keskikokoisen vuoan täyteen. Aineisosien määriä voi kurkkia normaaleista resepteistä, jos tietää kokkaavansa vaikka isommalle porukalle.

Kevyempi kaalilaatikko

200-260 g kevyttä jauhelihaa
1 sipuli
1 iso porkkana tai 2 pientä
1l vettä
1-2 kasvisliemikuutiota
0,5 dl tummaa täysjyväriisiä
n.400 g valkokaalia (en oikeasti tiedä paljonko laitoin)
3 tl Steviaa / Truviaa
Suolaa, pippuria ja muita haluamiasi mausteita
Valitsemaasi öljyä vuoan voiteluun

Paista jauheliha ja lisää pannulle pilkottu sipuli sekä suikaloitu porkkana. Keitä riisit ohjeen mukaan siten, että lisäät viimeiseksi 15-20 minuutiksi lisää vettä, pilkotun/suikaloidun kaalin, kasvisliemikuutiot sekä makeutusaineen. Riisin ollessa kypsää, sekoita jauheliha- sekä kaaliseos sekaisin öljyttyyn vuokaan, kaada kasvisliemi sekaan ja mausta suolalla, pippurilla sekä haluamillasi mausteilla. Varmista, että nestettä on tarpeeksi. Paista ensiksi, noin 40 minuuttia, 180 asteessa, jonka jälkeen laske lämpötilaa 120-150, peitä vuoka foliolla ja paista vielä kunnes kaali on pehmeydeltään mieluistasi. Kaalilaatikkoa on myös mahdollista hauduttaa pidempäänkin matalalla lämpötilalla.


Kaalilaatikosta tuli suorastaan koukuttavan hyvää. Huomasin käyväni vähän väliä jääkaapilla nappaamassa lusikallisen suuhuni. Eli tämä ei todellakaan jäänyt viimeiseksi kaalilaatikokseni. Ensi kerralla kokeilen sitten varmaan sitä kvinoaa!

2 kommenttia:

  1. Mitä opiskelet? Monta pistettä sait yhteensä IB-finalseista, mitä aineita kirjotit ja millä tuloksella? Mua kiinnostas Glasgowiin lähtö IBn jälkeen ihan tositosi paljon, mutta pelkään että rahkeet ei riitä (haluamalleni alalle ehdoton minimi pistemäärä 36..) Onko nykyinen opiskelu millasta verrattuna IBseen? Mistä kautta hankit asunnon? Pari huonoa asiaa skotlannin kulttuurissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka,
      kiitos kommentistasi ja kysymyksistäsi! Voisitko laittaa minulle sähköpostia osoitteeseen destination.unfamiliar@gmail.com ? Voisin sitä kautta kertoa hieman enemmän :)

      Suosittelen, että kurkkaat myös tämän postauksen. Saattaa löytyä muutama vastaus kysymyksiisi:

      http://destinationunfamiliar.blogspot.com/2013/10/teksteja-skotlantiin-yliopistoihin.html

      Poista