sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Kuka pelkää vaaleaa leipää?

Tuntuu siltä, että viimeisten vuosien aikana vaaleasta leivästä on tullut lähes syntiä, jota nautitaan vain erikoistilanteissa. Olenkin lähiaikoina pohtinut paljon, että tarvitseeko kehomme viljoja vai voisimmeko jopa paremmin, jos kaikki pullat ja patongit pistettäisiin pannaan?


Itse en pyri millään tasolla hiilihydraatittomaan ruokavalioon, sillä urheilevana ihmisenä ymmärrän laadukkaita hiilihydraatteja sisältävien elintarvikkeiden merkityksen jaksamiseeni. Painotus on kuitenkin sanalla laadukas, jolla lähinnä tarkoitan runsaskuituisia elintarvikkeita, kuten marjoja, hedelmiä, vihanneksia sekä täysjyvätuotteita. Pyrin myös syömään ruokia, joiden hiilihydraattien glykeeminen indeksi on matala tai keskiverto. Tällaiset hiilihydraatit muuttuvat hitaammin energiaksi ja eivät nosta verensokeria liian rajusti. 

Tasaisempi verensokerin vaihtelu saattaa jo kuvastaa sitä, että ilman tiettyjä tuotteita voisimme ehkä voida paremmin. Eilen kuitenkin Studio 55 (suht vanhan) artikkelin lukaistuani viimeinkin heräsin. Artikkeli käsittelee funktionaalisen lääketieteen vaikutusta mm. reumaan. Kyseisessä artikkelissa lääkäri toteaa, että juuri nuo viljat, etenkin kotimaiset, aiheuttavat sairauksia. Kuulostaako ihan huuhaalta? Enpä tiedä, nimittäin oma ihana äitini, joka valitettavasti sairastaa selkärankareumaa on kokenut useita positiivisia muutoksia elämässään sen jälkeen, kun jätti ruokavaliostaan pois vaalean jauhon sekä sokerin. Muutokset huomattuaan äitini on vaihtanut ruokavalionsa sekä kaikki leipomukset jauhottomiin (ja lähes viljattomiin) sekä sokerittomiin versioihin, eikä näytä edes juhlissakaan sormi lipsuvan kakkupöytää kohden. Omalla kohdallani olen myös alkanut pohtimaan viljojen karsimista, sillä lukemieni artikkeleiden perusteella kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivän ihmisen tulisi poistaa viljat sekä muutama muu ruoka-aine ruokavaliostaan, sillä ne hidastavat kilpirauhasen toimintaa entisestään.

James Bralyn ja Ron Hogganin kirja, Vaaralliset Viljat, ottaa myös vahvasti kantaa viljojen vaikutukseen terveyden kannalta. Kirjan alkusanoissa lääketieteen tohtori Jonathan V. Wright puhuu gluteeniyliherkkyydestä ja toteaa, että yli 150 sairautta ja oiretta yhdistyy herkkyyteen gluteenille ja muille viljaproteiineille. Alkusanat luettuani taidankin tietää mitä joulupukinlistan ykköseksi nousee tänä vuonna! Tietysti viljatuotteiden puolestapuhujiakin löytyy pilvin pimein. Siksi haluankin todeta tähän loppuun, että joillekkin meistä sopii viljat ja joillekkin ei. Tiedättehän, toisen roska on toisen herkku!


4 kommenttia:

 1. Juuri noin - joillekin sopii "tämä" ja "tuo" ja toiselle ei missään tapauksessa. Mikäli jotain ongelmia on kropassa, niin voi kokeilla onko ruokailun kautta jotain korjattavissa.
  Tsemppiä kaikille kokeilijoille!

  Terveisin Kokeilija :)

  VastaaPoista
 2. Näinhän se on. Toivottavasti siellä kokeilut osuvat nappiin! :)

  VastaaPoista
 3. Hei! Olen itse myös lopettanut melkein kokonaan viljojen syönnin. Joskus kun mieli tekee käytän vähän kauraa tai tattaria puuron tekemiseen tai tulee tehtyä poikkeus esim. tuttujen juhlissa. Olen kuitenkin myös taipunut uskomaan, etteivät viljat ole meille mitenkään korvaamattomia. Päinvastoin viljoihin perustuvat ruuat ovat aiheuttaneet mielestäni hyvin paljon nykyajan ylipainoepidemiaa, sillä viljat ovat hyvin kaloripitoisia mutta eivät ravintorikkaita ja sopivat kaikenmakuisten ruokien raaka-aineeksi. Toisaalta viljat ovat ikävä kyllä välttämättömiä mikäli halutaan ruokkia koko maapallon ihmisväestö. :( Siksi en yhtään ihmettele, ettei esim. köyhiä haluta saattaa eriarvoiseen asemaan jos yht äkkiä valtioiden ravitsemussuositukset muuttuisivat viljojen vastaisiksi. Köyhillä kun ei usein ole varaa valita ja heille ravintorikas ja monipuolinen ruokavalio voi olla liian kallis. Mitä sinä ajattelet, mielipiteitä? Itselläni viljat aiheuttavat turvotusta ja ilmavauvoja sekä glykeemisen indeksin takia aknea. Lisäksi pelkään myös viljoihin liitettyjä autoimmuunisairauksien riskin kasvua. On mielenkiintoista seurata mitä johtopäätöksiä tulevat tutkimukset esittävät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi Peukaloinen! Todella mukava saada ajatuksia ja näkemyksiä muiltakin :) ja todella hyvä, että olet huomannut mistä tuollaiset ärsyttävät oireet johtuvat!

   Tottahan tuo valitettavasti on, että ei kaikilla, edes kehittyneemmissä maissa, ole valitettavasti varaa valita. Ja tietysti tietyt viljat, kuten riisi, ovat useiden maiden tärkeimpiä elinkeinon lähteitä.

   Poista