maanantai 4. marraskuuta 2013

Suosii se sää Skotlannissakin

Kuinka kummalliselta tämä ikinä kuulostaakaan, niin sää on yksi syy minkä takia tällä hetkellä viihdyn Skotlannissa paremmin kuin Suomessa. Skotlantia miettiessään näkee silmissään loputtoman sateen ja kosteuden. Ja en ala väittämään vastaan, sillä kyllähän täällä sataa. Vaikka Pohjanmereltä puhaltava hyytävä tuuli välillä meinaakin kohmeistaa karaistuneen suomalaisenkin, on sää täällä omasta mielestäni kuitenkin miellyttävämpi.

Yksi suurimmista syistä tähän on se, että lunta täällä ei ole nimeksikään. Ainakaan näin suomalaisen näkökulmasta. Muistan kuitenkin ensimmäiseltä Skottivuodeltani sen tuskan, kun kaikki pysähtyi, lennot peruuntuivat ja koulut sulkeutuivat. Ja kaikki tämä kevyen lumisateen vuoksi. Eli siinä mielessä, se lumi joka tänne tulee aiheuttaa paljon enemmän päänvaivaa kuin metriset kinokset Suomessa. Mutta talvenvihaajana otan mieluummin vastaan kuukauden verran loputonta loskaa kuin lähes puoli vuotta lumen keskellä tarpomista. Keskitalvella valkoiset kinokset ja puhdas maisema ovat kyllä todella kauniita, mutta katselen niitä mieluiten vain lomallani ikkunoiden sisäpuolelta.

Vaikka en ole viettänyt täällä yhtäkään kokonaista vuotta niin voin todeta, että pidän näistä vuodenajoista. Kun talvi on lyhyt niin syksy loppuu myöhemmin ja kevät alkaa aikaisemmin. Tänä aamuna, marraskuun alkupuolella, lähdin aurinkoiselle aamulenkille päälläni juoksuhousut sekä fleecevuorinen juoksupaita. En edes tapani mukaan peittänyt nopeasti jäätyviä korviani pannalla. Oletin siis jäätyväni, mutta vaatetus onnekseni osoittautuikin juuri sopivaksi. Myös keväällä vedän kesätossut kaapista ulos jo hyvissä ajoin, kun Suomessa tarpoisin vielä talvitöppösillä.


Tällaista tänne; aurinkoa, syksyä ja nautinnollinen aamulenkki mutaisella polulla. Ei varmaan kuitenkaan pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa. Kohta se talvi tulee tännekkin tuoden mukanaan loskaiset kadut. Silloin voi hymy taas hyytyä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti