tiistai 10. joulukuuta 2013

Mahdollisuutesi Skotlannin yliopistoihin

Saan välillä sähköpostia Skotlannissa opiskelusta ja se on minusta todella mukavaa. On ihanaa, että joku kokee blogini hyödylliseksi ja kääntyy puoleeni, kun aiheesta herää kysymyksiä. Hyvin usein myös jossain vaihessa sähköpostia on kysymys Onko minulla mitään mahdollisuuksia päästä Skotlannin yliopistoon sisään?  Vastaan asiaan aina automaattisesti, että on. Kyse ei kuitenkaan ole mistä liukuhihnavastauksesta vaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus ja aina kannattaa yrittää. Jos asiaa pohtii niinkin paljon, että on saanut aikaiseksi kirjoittaa sähköpostiin tai kommenttiboksiini kysymyksiä, hakematta jättämistä saattaa katua erittäinkin paljon enemmän kuin hakemista. Jos hakijalle tarjotaan paikkaa, ei tämä kuitenkaan tarkoita sitä, että nyt on tulevaisuus tuomittu ja tuonne on mentävä. Hakemuksen jälkeen on vielä useita päiviä/viikkoja aikaa pohtia asiaa ja punnita muita vaihtoehtoja.

Usein Onko minulla mahdollisuuksia? -kysymykseen liittyy myös toteamus arvosanoista. Kirjoitin vain A:n/B:n/C:n paperit, onko minulla mitään tsäänsseja? Ymmärrän todellakin tämän kysymyksen, sillä monessa maassa haku tapahtuu pääasiassa niillä arvosanoilla. Ymmärrykseni (ei kokemukseni) perusteella Suomessa haku tapahtuu arvosanojen ja/tai pääsykokeen perusteella. Skotlannissa hakuprosessiin tietysti liittyy arvosanat, mutta myös kirjallisella hakemuksella on suuri merkitys. UCASin sivuilta löytyy (tietysti) ihan hurjasti infoa hakuprosessista ja täältä voit lukea UCASin ohjeet siihen, miten personal statement kirjoitetaan ja millaisia asioita siihen pitäisi laittaa.

Personal statementissa, eli Miksi teidän kuuluu valita juuri minut -osiossa on tärkeää kehua itseään ja kertoa asiaan liittyvillä esimerkeillä se, että mikä tekee juuri sinusta spessumman kuin muista. Me suomalaiset saatamme usein vähätellä itseämme ja tekemisiämme, mutta kirjallista hakemusta tehdessä täytyy unohtaa tuo piirre. On tärkeää nousta esille suuren hakijamäärä seasta, mutta pysyä tietysti realistisena. Sanamäärä on hakemuksessa rajallinen, eli pohtisin hakemuksen rakennetta ja sisältöä huolella.

Joihinkin tutkintoihin vaaditaan myös ennakkotehtäviä tai vastassa on muita pääsykriteerejä. Näistä löytyy varmasti infoa UCASin tai yliopistojen sivuilta.


Ja jos joku lukija siellä nyt pohtii, että hakeakko vaiko eikö, niin haluan sanoa että hae! Sinulla on vielä aikaa, sillä tämän vuoden hakuprosessi näyttää suurimmalle osalle kursseista päättyvän 15.1.2014.

Jos jollain muulla on jotain lisättävää Skotlannin yliopistojen hakuprosessista niin heittäkää ihmeessä kommenttia tulemaan :) ja jos hakemisesta kiinnostuneille herää lisää kysymyksiä, niin kurkatkaa Skotlannissa opiskelu -tunnisteen alla olevia tekstejä ja/tai laittakaa viestiä kommenttiboksiin/sähköpostiini!

3 kommenttia:

 1. Moikka! sattumoisin löysin sun blogin. Olen itse muuttamassa nyt tammikuussa Aberdeeniin ja tarkoituksena olisi syyskuusta lähtion opiskella rgu:ssa. Osaatko sanoa että pitääkö kopio lukion päästötodistuksesta lähettää yliopistolle 15.1 mennessä vai riittääkö todiaankin UCASiin laitetut tiedot? En jotenkin löytänyt tähän vastausta edes ucasin sivuilta... Loput postaukset luen paremmalla ajalla :) hyvää vuoden loppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Eni!
   Muistaakseni homma toimii niin, että vasta offerin saatuaan tarvitsee lähettää todistukset. Näyttänee kuitenkin riippuvan yliopistosta. Täältä löysin lisää tietoa: http://www.ucas.com/how-it-all-works/international/how-apply/how-complete-international-application

   Ja tervetuloa Aberdeeniin! Ootko ennen käynyt?:)

   Poista
  2. Kiitti, chekkailen ton linkin :) en ole koskaan käynyt edes skotlannissa. Muutan juurin mun miehen kanssa brasiliasta aberdeeniin (miehen duunin perässä). Vinkkejä siis otetaan vastaan ;) Hyvää uutta vuotta :)

   Poista