maanantai 12. toukokuuta 2014

VINKKEJÄ ULKOMAILLE MUUTTOON

Keskustelin muutama viikko sitten skotlantilaisen lentopallokaverini kanssa ja kerroin, kuinka puuduttavaa on taas maata vaihtaessa hoitaa kaikki asiat alusta asti, kuten asunto, pankkitili, matkustuskortti, salijäsenyys. Näiden lisäksi pitää ottaa selvää veroasioista, terveyshuollosta, vakuutuksesta sekä mahdollisesti miljoonasta muusta asiasta. Kaverini naurahti, että hänelle ei olisi tullut mieleenkään puolet noista asioista. Mitä siis täytyy ja kannattaa hoitaa, kun muuttaa ulkomaille?


Ihan ensimmäisenä tietysti asunto. Olen joskus kirjoittanut tästä Britannian näkökulmasta ja osa kirjoittamistani asioista päätee varmasti moneen muuhunkin maahan. Tarjoaako opiskelu- tai työpaikka asunnon? Haluatko asumaan yksin vai muiden kanssa? Esimerkiksi Britanniassa asunnot ovat usein kalustettuja ja helpottavat muuttoa, kun taas Saksan asuntoja katsellessani huomasin ihmisten vieneen välillä jopa keittiöstä kaikki kalusteet uunia myöten mukanaan. Kokemukseni mukaan monesta maasta löytyy virallisten asunnonvälittäjäsivustojen lisäksi sivuja, joilla yksityiset henkilöt tarjoavat soluhuoneita tai kokonaisia asuntoja vuokralle, näissä tietysti otettava huomioon mahdolliset huijaustapaukset, joita itse olen kohdannut joka kerta asuntoa etsiessäni (esim. feikit kuvat, pyydetään etukäteen maksua oudoille tileille, yms.). Suomessa näitä sivustoja on esim. tori.fi, Turkissa asuntoni löysin Craiglististä (toimii monessa muussakin maassa), Briteissä olen aina löytänyt Gumtreestä ja nyt Saksan kämppiä katselin wg-gesucht.de -sivustolta. Näitä sivuja on maakohtaisesti enemmänkin ja kannattaa kysellä tutuilta, seurata keskustelupalstoja tai vaikka tiedustella sosiaalisessa mediassa. Asuntoasioita pohtiessa kannattaa tutustua myös maan käytäntöihin, esim. mitä vuokraan sisältyy, miten irtisanoutuminen tapahtuu ja tehdäänkö vuokrasopimus (itse suosittelen aina tekemään!). Mitä asuntoon vielä tulee, muista tehdä mm. muuttoilmoitus Suomessa ja perua lehtitilaukset!

Toinen asia, ehkä itse asiassa vielä tärkeämpikin on vakuutukset, viisumit ja muut viralliset asiat. Oma käytäntöni on ollut aika rento ja luotan siihen, että asiat hoituvat kunhan pääsen maahan. Turkkiin vaihtoon mennessäni jouduin kuitenkin hankkimaan viisumin etukäteen ja maassa piti hoitaa asumislupa kuntoon kuukauden sisällä. Rento asenne ei siis etenkään Euroopan ulkopuolella aina toimi. Esimerkiksi skottikaverini lähti intoa puhkuen työharjoitteluun Kanadaan. Aika pian hänelle selvisi, että hänen viisuminsa ei kelpaakkaan työskentelyyn ja hän joutui palata pettyneenä kotiin, sillä uutta viisumia ei jostain syystä voinut enää saada. Mitä vakuutukseen tulee, itse olen asunut koko lähes 5 vuotta matkavakuutuksella ulkomailla. Eräs tuttuni muutama vuosi sitten oli juuri palaamassa kotimaahansa ja ei viitsinyt enää uusia vakuutustansa muutamaksi viikoksi. Eräänä iltana Aberdeenissä joku selkeästi harvinaisen fiksu ihminen tuli kulman takaa ja pamautti tuttuani suoraan naamaan ilman syytä, niin että häneltä lähti suuri osa etuhampaista. Tässä tilanteessa pieni lisämaksu vakuutuksesta olisi tuntunut varmaan paremmalta vaihtoehdolta kuin tuhansien eurojen hammasremppa, jonka hän tietysti joutui itse maksamaan. Tässä muutama ääripään esimerkki siitä, että kannattaa olla kartalla asioista! Kannattaa myös olla yhteydessä Kelaan ennen muuttoa, että voit tarpeen tullen saada myös hoitoa Suomessa kuuluessasi Suomen terveydenhuollon piiriin.

Ihmisestä riippuen suosittelen myös mahdollisuuksista ja halusta riippuen luomaan kontakteja kohdemaahan. Jos on menossa yliopistoon, tulee varmasti tutustumaan moneen muuhun opiskelijaan. Myös työpaikasta riippuen ihmisiin tutustuminen saattaa olla helppoa. Toisinaan kuitenkin paikallisten kontaktien etukäteen kerääminen saattaa helpottaa asioiden selvittelyä, järjestämistä ja muutenkin henkistä jaksamista suuressa muutoksessa. Aberdeeniin muuttaessa löysin Facebook-ryhmästä yhden suomalaisen tytön, jonka tunteminen varmasti helpotti elämääni. Kun omat kämppikseni olivat niin eri elämäntilanteissa, oli mukavaa saada viettää aikaa suomalaisen tytön ja hänen kämppistensä seurassa. Saksaan muuttamista suunnitellessa olen saanut paljon apua Aberdeenissä asuvilta saksalaisilta kavereiltani. Facebookissa myös selvisi, että Istanbulissa tapaamani tyttö asuu nykyään Düsseldorfissa ja hänen kauttaan sain joitain asioita selville. Kämppää ja käytettyjä huonekaluja metsästäessäni tutustuin Facebookin kautta jo viiteen ihmiseen, jotka osoittivat oikein avuliasta luonnetta ja halua auttaa alkuun pääsemisessä. Tulevasta asunnosta pois muuttavan tuttu tarjosi minulle huonekalujaan muuttaessaan samoihin aikoihin Espanjaan. Keskustellessamme kävi ilmi, että hänen isovanhempansa asuvat Aberdeenissä ja tapaamme varmaan hänen täällä viikon päästä käydessään jo kahvin merkeissä! Tietysti myös kämppisten kanssa eläminen on helpottanut elämääni, etenkin Turkissa kun en osannut kieltä, turkkilaiset kämppikseni auttoivat minua todella monessa asiassa.

Suosittelen myös tutustumaan kohdemaahan muilla tavoin, näin voi myös välttää mahdollisen kulttuurishokin. Kannattaa miettiä maan kieltä ja mahdollisesti sen opiskelua (ellei jo tuttu), kulttuuria, maan käytäntöjä, uskontoja ja muita arkiseen elämään vaikuttavia tekijöitä. Kokemukseni perusteella pienetkin asiat saattavat joskus ärsyttää: miksei täältä saa tuttuja ruokia? Miksei ihmiset saavu paikalle ajallaan? Miksi jotkin asiat ovat niin vanhanaikaisia (terkuin Aberdeenin käsinkirjoitetut bussikortit!!)? Kaikkeen todellakin yleensä tottuu ja uusi maa tuo varmasti myös kivoja asioita arkeen, kuten uusia ruokia, maisemia, ihmisiä ja tapoja toimia.

Saatoin unohtaa useita hyviä vinkkejä ja toisekseen, olen kokenut vain Euroopan sisäisiä muuttoja. Siksi kysynkin teiltä muut muihin maihin muuttaneet; löytyykö lisää hyviä vinkkejä? Onko varauduttu vai opittu virheiden kautta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti