tiistai 4. marraskuuta 2014

Syysväsymystä ilmassa

Istuimme tänään lounaalla, kun lämpimästä maasta, oliko nyt sitten Egyptistä vai Arabiemiraateista, kotoisin oleva tyttö kysyi, että miten me pohjoismaalaiset selviämme talven pimeyden yli. Se on todella hyvä kysymys, sillä itse en enää ehkä jaksaisi. Kerroimme kirkasvalolampuista, joiden avulla voi aamuisin herätä kuin auringonnousuun. Itselläni ei tosin koskaan ole ollut sellaista, aamuisin herättiin pilkkopimeässä ja noustiin sängynpohjalta jonkin todella maagisen voiman avulla. Täälläkin alkaa olla aamuisin pimeää, mutta sopivan työrytmini ansiosta heräilen nykyään lähempänä yhdeksää kuin kahdeksaa, jolloin aurinko valaisee jo.

Nyt ovat myös illat alkaneet pimentymään todella aikaisin. Ennen kello kuutta taivas on täysin pimeä ja tekisi vain mieli kotiin peiton alle. Syysmasennuksesta ei siis pääse eroon Pohjoismaista pois muuttamallakaan. Ulkona tulee vettä ja motivaatio moneen asiaan tuntuu valuvan vesisateen mukana jonnekkin maan alle. Haluaisin viettää aikaa liian addiktoivan Gone girl-kirjan kanssa kotona, vaikka todellisuudessa minua varmaan piristäisi enemmän tehokas spinning-tunti ja muiden ihmisten kanssa oleminen. Pitäisiköhän tälläisissä vetelissä fiiliksissä kuunnella omaa mieltä ja skipata sosiaalisointi ja aktiivinen elämä, vai pitäisiköhän sitä vain ottaa itseään niskasta kiinni ja pysyä tomerana?


Tänään pysyin tomerana ja marssin lemppariohjaajani spinningiin. Ja saunaan. Sitten sain kellahtaa sängyyn vilttien, teemukin ja Gone Girl-kirjan kanssa. Tänään tomeruus kannatti!

7 kommenttia:

 1. Todellakin hyvä kysymys. Täällä pohjoisessa aurinko laskee klo 16:13, täytyisi lähteä töistä tosi aikaisin, jos haluaisi jotain valoa vielä nähdä :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin :( aika kovaa kansaa siellä kasvaa kun jaksaa läpi sen pimeän vuodenajan!

   Poista
 2. Kun kellot siirrettiin kesäaikaan, mä huomasin kyllä eron! Jonkin aikaa aamuisin työmatkalla ei näkynyt aurinko olleen, mutta nyt puoli seiskan maissa voi nähdä jo vähän aurinkoa. Tosin vuoret tietenkin voi vaikuttaa pimeyteen täälläkin, mutta mä yllätyin, että talviaikaan siirtymisellä oli tuollainen vaikutus! Mä olen tosissani miettinyt sellaisen sarastuslampun hankkimista, ei siitä ainakaan haittaa olisi :)

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Vau, tommonen piristää aamuja varmasti paljon! Uskon myös, että semmoinen sarastuslamppu voisi piristää. Tosin miten rankkaa olisi herätä siihen valoon ja tajuta, että viiitsivitsi, ei täällä paistakaan aurinko :D

   Poista
 4. Mä olen myös kertonut niistä kuulokkeista, jotka ei suinkaan soita musiikkia, vaan joissa on pienet lamput ja ne antaa valoa suoraan aivoihin! Ja mä sanoisin että hyvä tasapaino vetelyyttä ja sosiaalisuutta on tie onneen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo, näistä mäkin olen joskus kuullut! Toimiiko ne oikeasti? :) jep, ehkä pimeään aikaan onkin ihan mukavaa välillä olla vetelä kiireisen kesän jälkeen. Nyt on vähän niin kuin oikeus olla juoksematta ympäriinsä.

   Poista