torstai 18. joulukuuta 2014

Onnellisena Suomeen

Lentokoneen renkaiden osuessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla maahan, naamalleni kohosi leveä hymy. Olisi tehnyt mieli tehdä pari hyppyä ja kiljua onnesta. Olen kotona. Tai no melkein kotona, sillä jäljellä olisi vielä hieman odottelua ja alle tunnin lento Vaasaan. Oma voimakas reaktioni kuitenkin yllätti minut, sillä vain noin 5-6 vuotta sitten olin aina valmis jopa tuhrustamamaan itkua laskeutuessani Suomen kentille. Nyt on kuitenkin käännetty tilanne ympäri ja Suomessa ei enää odota koulun penkit eikä aikaiset työaamut. Nykyään Suomi tarkoittaa minulle lomaa, jälleennäkemisiä ja rentoutumista. Tähän vuodenaikaan vielä jopa jotain suurempaa, sillä joulu Suomessa on nykyään aika pakollinen osa vuottani. En tiedä pitäisikö tuntea syyllisyyttä siitä, että haluan aina muualle kuin missä sillä hetkellä olen. Toisaalta taas, valehtelisin jos väittäisin arjen voittavan lomat.

Heräilin aamulla kuuden aikoihin, vain muutama tunti nukahtamiseni jälkeen. Kotiinpaluu on aina jotenkin niin kihelmöivän jännittävää (ja usein olen nukkunut lennot), että uni ei vain millään meinaa tulla. Yritin vilkuilla sänkyni vieressä olevasta ikkunasta ulos pimeyteen nähdäkseni edes hieman valkoista maata, sillä eilen laskeutuessnai Vaasaan maa oli valkoisena. Pelkäsin sen jo kadonneen. Yhdentoista aikaan noustessani kurkkasin uudestaan  ulos onnellisena, maa oli yhä valkoinen. Kerroin eilen töissä omassa pöytäalueessani istuville italialaisille ja ruotsalaiselle kuinka suomalaiselle valkoinen joulu on tärkeä. Lapsena pelotti hurjasti, että pukki ei pääse perille ja joulu on pilalla, jos lunta ei tule. Yhä minulle on tärkeää saada lunta jouluksi, se ja pakkanen luovat jouluun sen aidon, rauhallisen tunnelman. Jopa ruotsalainen ihmetteli, kun kerroin, että kutsumme lumetonta joulua mustaksi jouluksi. Kuinka karua. 


Nyt kuitenkin suuntaan saunaan, sillä palasin hetki sitten aamureippailulta. Saunan jälkeen aion syödä karjalanpiirakoita munavoilla. Ihana olla kotona!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti