sunnuntai 16. elokuuta 2015

SUOMIVIERAILUT ULKOSUOMALAISEN SILMIN

Muutama päivä sitten silmilleni pamahti Helsingin Sanomien artikkeli, joka käsitteli miten (mukamas) ulkosuomalainen toteuttaa lomansa Suomessa. Siihen kuuluu tekstin mukaan pelkästään suomalaista ruokaa, suomalaisia tavaroita, suomalaisia elämyksiä. Minuuttiaikataulutus on tarpeen, sillä suomalainen kuulemma haluaa kokea kaiken ja nähdä kaikki.

Tekstin otsikko sai minut heti klikkaamaan, mutta pian huomasin satiirimaisen tekstin vetävän ehkä hieman yli. Kirjoittaja teki ulkosuomalaisen lomailusta Suomessa jotenkin vääränlaisen kuuloista. Että en muka saisi syödä maksalaatikkoa, käydä merellä kalassa, nauttia karjalanpiirakoista Helsingin brunsseilla tai etsiä käsiini sitä uusinta suomalaista romaania, jota puoli maata hehkuttaa. Että kliseiset tavat, ruoat ja kokemukset, joita on kaivannut useamman kuukauden poissaolon aikana olisivat jotenkin hölmöjä. Myös kommenttikenttä kävi kuumana ulkosuomalaisten viesteistä, että pitikö tämän tekstin olla hauska vai mitä ihmettä. Moni kommentoi, että ei pysty lainkaan samaistumaan kirjoittajan ulkosuomalaisesta luomiin oletuksiin.

Aloin sitten miettimään, että miten kliseisiä lomani kotimaassa ovatkaan. No syön paljon suomalaisia ruokia, koska kaipaan niitä. Ihailen Marimekon reppuja ja katselen Pentikin kulhoja kaupoissa. Haluan kokea suomalaisen joulun tai kesäisen järvimaiseman. Mutta jos taas sitten muistelen elämääni Suomessa, niin sitähän se oli silloinkin. Ei vierailuni Suomessa ulkosuomalaisena varmaan poikkea normaalin ihmisen arjesta. Vai miten te ulkosuomalaiset lomailette? Pitäisikö välttää kliseitä ja olla syömättä niitä karjalanpiirakoita? 

2 kommenttia:

  1. Mä kanssa ihmettelin sitä kolumnia ja oon myös miettinyt aiheesta kirjoittamista, mutta enhämmä oo ehtinyt... Siis kyllä mulla on yleensä lista asioista, joita haluan syödä (punaista viiliä! Tonnikaupalla!) ja kotiin tullessa matkalaukku on aina täynnä Marimekkoa. Suomenlomat on myös yleensä aikataulutettu valitettavankin täyteen, vaikka yritetään ottaa rennosti eikä todellakaan ehditä nähdä kuin murto-osa näkemisen arvoisista tyypeistä. Minkäs teet, kun ystävät ja sukulaiset asuu vähän siellä sun täällä ja mahdollisuuksia näkemiseen on kerran-pari vuodessa. Siis tunnistin itseni kyllä (aika suurestakin) osasta kolumnia, mutta sen sävy hämmensi ja pointti jäi epäselväksi. Mutta siis oot ihan oikeassa, kyllähän ihan koko Suomi syö ruokansa Iittalan astioista, omistaa jotain Marimekkoa ja viettää kesäviikonloppuja mökillä, noin kärjistetysti. Ihmekös tuo, jos ulkosuomalainen haluaa lomallaan tehdä samaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla jonkun muunkin mielipide asiasta! Olisi oikeasti voinut olla mielenkiintoinen artikkeli otsikon perusteella, mutta juuri tuo pointti jäi hieman piiloon.

      Poista