torstai 24. syyskuuta 2015

HÄMMENTÄVÄT SAKSALAISET SUNNUNTAIT

Muutin Saksaan suoraa Briteistä, jossa sunnuntai on suhteellisen suosittu shoppailupäivä. Eikä se Suomessakaan kovin paljoa nykypäivänä häviä. On siis ollut hieman sisäistämistä, sopeutumista ja muistamista, että (lähes) kaikki on sunnuntaisin kiinni. Vielä vuodenkin jälkeen ihan aidosti unohdan asian ja herään välillä sunnuntaihin tyhjin jääkaapein. 

Nyt jotenkin viime viikkoina, kun on halunnut reissata tai on ollut asioita hoidettavana, kaiken kiinni oleminen on korostunut. Mitä minun kuuluisi tehdä sunnuntaina? Kyllähän sen lapsuudesta muistaa, että kauppoihin ei sunnuntaisin menty ja lauantainakin ne taisivat sulkea huomattavasti aiemmin. Mutta silloin sillä ei ollut väliä, oli jonkun muun vastuulla hoitaa safkat pöytään. Nyt täällä asuessa myös päiväreissujen tekemistä vaikeuttaa se, että ei haluaisi matkustaa kaupunkiin silloin, kun moni paikka on kiinni. Joissain asunnoissa saa jopa alakerran naapurilta moitteita imuroinnista, että ei sitä hirmuista siivousoperaatiotakaan uskalla aloittaa. Tutuilta kysellessä, he kertovat katsovansa Netflixiä ja laiskottelevansa. Se kai se tämän lepopäivän idea onkin. Eikä siinä kulttuurisesti ole mielestäni vikaa, kyse on minun tapauksessani vain siitä, että olen tottunut sunnuntain olevan toinen lauantai, jolloin on aikaa kierrellä kaupoissa tai hakea aamupalatarvikkeet vasta kun on keksinyt, että mitä sitä haluaisi syödä. Mitä te tekisitte/teette sellaisena viikonpäivänä, kun kaikki on kiinni?

4 kommenttia:

 1. Mulla oli vähä tuo sama ongelma Varsovassa asuessa. Varsinkin jotkut kirkolliset pyhäpäivät tuotti ongelmia, kun MIKÄÄN, ei siis pienin kioskikaan ollut auki ja meinasi kuolla nälkään:D Täällä Jenkeissä sitten sunnuntai onkin kuin mikä tahansa muu päivä. Täällä ei ikinäkoskaanmilloinkaan tunnuta sulkevan mitään ja jotkut kaupat ja ravintolat on auki 24/7 joten ruokaa saa vaikka keskellä yötä jos on tarvis:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, en siis ole ainut joka ei aina ihan muista tai sopeudu sulkemisaikoihin! Jotenkin kun kerran tottuu, että kaikki on lähes aina auki, niin onkin yllättävän vaikea tottua siihen toiseen vaihtoehtoon. Nauti siis aukioloajoista, kun voit! :)

   Poista
 2. Sama täällä, sunnuntait on tosi hämmentäviä :D meillä päin se on tosissaan pyhitetty perheelle, ja silloin ilmeisesti vietetään vain aikaa yhdessä. tyypit käy vaeltamassa tai uimassa tai laskettelemassa, aika sporttista menoa. Itseäni harmittaa vähän kauppojen kiinniolo, sillä usein sunnuntaisin olisi aikaa käydä kaupoilla, mutta no, maassa maan tavalla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, lisää hämmentyviä! Niinpä, maassa todellakin maan tavalla. Siksi olenkin koittanut kysellä saksalaisilta tutuilta, että mitäs pitäisi tehdä. Kuulemma ottaa iisisti. Ja perhe- ja ystäväaikaa se sunnuntai näyttääkin olevan. Mutta entäs yksin maahan muuttaneena, kun sunnuntaisin ei voikkaan aluksi kuin muhia siellä yksinäisyydessään. Muistan tämän vahvasti viime vuodelta, kun muutin tänne ja ei oikein tiennyt, että pitäisikö vain nukkua koko sunnuntai pois! :D

   Poista