keskiviikko 30. syyskuuta 2015

STEREOTYPIOITA SUOMALAISISTA

Usein ulkomailla asuessa kohtaa oletuksia meistä suomalaisista liittyen esimerkiksi arkeemme, tapoihimme, ruokiimme ja kielitaitoomme. Usein tulee myös kiinnitettyä huomiota kulttuurieroista kertoviin artikkeleihin, joissa tiivistyy huumorin kautta stereotyyppiset, mutta monelle suomalaiselle arkiset asiat: me saunotaan, meistä hiljaisuudessa ei ole mitään kiusallista, kaikki olemme sinisilmäisiä blondeja ja mehän rakastamme hevimetallia. Mielenkiintoisimpia ovat ehkä ne artikkelit, joissa ulkomaalainen on muuttanut Suomeen ja kertoo kohtaamistaan asioista, kuten Tim Walker kirjoitti reilu puoli vuotta sitten Ten Bad American Habits I Kicked in Finland (linkki) -tekstissään. Hän oppi nauttimaan kiusallisista hiljaisuuksista sekä ymmärsi, että asioita ei kannata sanoa, ellei niitä oikeasti tarkoita.

Internet on myös pullollaan lumeen liittyviä meemejä, joissa usein naureskellaan muiden maiden lumisateille, kun Meanwhile in Finland -kuvassa puolialaston ihminen istuskelee lumikinosten keskellä niin kuin se olisi ihan normaalia tai parkkeerattua autoa ei edes näe valkoisen peitteen alta. Ehkä näistä johtuen kohtaankin välillä kysymyksiä siitä, että onko Suomessa talvella tosiaankin koko ajan pimeää ja miten me selviämme niissä olosuhteissa.


Näiden lisäksi otan esille myös saunan, koska se on mielestäni kulttuurisesti meille aidosti todella tärkeä. Monet ulkomaalaiset tuntuvat lukeneen saunakulttuuristamme ja kyselevät mm. että onko bisnestapaamiset useinkin saunassa ja onko jokaisessa omakotitalossa ihan oikeasti sauna?  Toinen yleinen oletus on meidän suomalaisten vähäpuheisuus. Minulle onkin muutamia kertoja sanottu, että en taida olla kovin stereotyyppinen suomalainen. Hassua ajatella, että miten hiljaisina hissukoina meitä pidetäänkään, kun suurin osa tuttavapiiristäni Suomessa ei ole kovin hiljaista väkeä. Myös kielitaitoa kehutaan ja päivitellään. Viimeksi viikonloppuna kuulin tuosta meidän suomalaisten ja laajennettuna pohjoismaalaisten englannin kielen taidosta. Se on niin "hyvää ja aksentitonta"

Onko teillä hauskoja kokemuksia stereotypioista? Onko kukaan vielä luullut, että asumme igluissa ja kaikkialla on jääkarhuja? Believe me, näitäkin versioita suomituttujeni mukaan kuulee joskus!

4 kommenttia:

 1. Ai suomalaisten englanti hyvää ja aksentitonta :D hyvää ehkä, mutta musta suomalainen aksentti on kyllä aika, miten sen nyt sanoisi, kuuluva :D Täällä harvemmin törmää minkään ennakkoluuloihin ja stereotypioihin, koska harvemmin kukaan on kuullut Suomesta mitään. Korkeintaan tietävät, että siellä on kylmä. Poikkeuksia toki löytyy ja silloin tällöin joku yllättää tietämällä jotain faktoja Suomesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen aina hymähdellyt jotain tuohon kielitaitoisuuteen, koska en vertaisi kielitaustani vuoksi itseäni ihan jokaiseen pohjoismaalaiseen. Mutta samalla, jos miettii muita maita, on Pohjoismaissa aika hyvä kielitaito ja verrattavissa aika aksentiton englanti! Vaikka oikeassa olet ja olen todella samaa mieltä, onhan meillä kaikilla Pohjoismailla se oma aksenttimme :)

   Poista
  2. Munkin mielestä suomalainen aksentti on aika kuuluva :D itse oon töissä aika hyvin tunnistanut "rallienglantia" suomalaiset ja yllättänyt ne sitten omalla suomalaisuudellani ;) itse kuulen aina muiden puhuvan siitä, että Suomessa on kylmä ja pimeää.

   Poista
  3. Ehkä nämä pohjoismaisten englannin kieltä kehuvat ihmiset eivät ole koskaan törmänneet tuohon kuuluisaan rallienglantiin! :D usein itse asiassa neuvon menemään youtubeen ja etsimään "Finnish accent"-videoita, jos oikeasti haluaa tietää miltä suomalaisten aksentti kuulostaa!

   Poista